2022. augusztus 14., vasárnapMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.14. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Űrbéli „kocsikereket” fotózott a James Webb, egy jókora fekete lyuk van a közepén

Hirdetés

Űrbéli „kocsikereket” fotózott a James Webb, egy jókora fekete lyuk van a közepén

A három hete közölt lenyűgöző képek óta is folyamatosan szolgáltatja az újabb tudományos eredményeket a James Webb űrtávcső. Most például a Cartwheel (magyarul: Kocsikerék) nevű lentikuláris és gyűrűs galaxisról készített egy elképesztő felvételt. Ha megnézzük, rögtön érteni fogjuk, miért erre a névre esett a csillagászok választása:

© NASA, ESA, CSA, STScI

A vizsgált galaxis a Szobrász csillagkép része, és nagyjából 500 millió fényév távolságra van a Földtől – közölték az Európai Űrügynökség (ESA) oldalán kedden.

Hirdetés

Az objektum attól lett ilyen, hogy egy intenzív esemény során egy spirálgalaxis és egy kisebb galaxis összeütközött. Az ilyen struktúrák (mármint a gyűrűs galaxisok) ritkák az univerzumban.

A kutatók szerint a vizsgált galaxis – aminek középpontjában egy aktív fekete lyuk található – idővel biztosan változni fog.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220802_fekete_lyuk_gyurus_galaxis_kocsikerek_james_webb_urtavcso#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Medgöbbentő videón látni, mit tesz a szárazság a talajjal

Medgöbbentő videón látni, mit tesz a szárazság a talajjal

A brit Readingi Egyetem tudósa, Rob Thompson arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Kirsályságban villámárvizekre lehet …