2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Új remény a májbetegeknek: most először beültettek egy 3 napig testen kívül életben tartott donormájat

Hirdetés

Új remény a májbetegeknek: most először beültettek egy 3 napig testen kívül életben tartott donormájat

A transzplantációt a Zürichi Egyetemi Kórház sebészei végezték el a transzplantációs osztály igazgatója, Pierre-Alain Clavien vezetésével. Az orvosok elmondták, hogy a páciens, aki a májat kapta, egy év elteltével is jól van. A férfinek azért volt szüksége májátültetésre, mert végstádiumú rákja volt. A donorszerv egy 2021 májusában elhunyt 29 éves nőtől származott. A transzplantációs műtétre négy nappal azután került sor, hogy a donorszervet eltávolították a nő testéből.

A férfi 12 nappal a műtét után hazatérhetett a kórházból. Orvosai szerint az ígéretes módszert tovább kell tesztelni több beteggel és hosszabb megfigyelési idővel.

„Úgy gondoljuk, hogy ez az első transzplantációs siker új távlatokat nyithat számos májbetegség kezelésében” – idézi a BBC a kutatókat.

Hirdetés

Az új, normotermikus perfúziós módszer folyamatos vérellátást biztosít a szervnek, ami a szakértők szerint jobb, mint a hagyományos, jégbe hűtéses módszer. A szerv életképességét akár tíz napra is ki lehet terjeszteni – közölte a műtéttel kapcsolatban a svájci csapat a Nature Biotechnology szakfolyóiratban.

A szakértők remélik, hogy ez az eredmény segíthet csökkenteni a kidobásra ítélt donorszervek számát, ugyanis a szövetek és szervek alacsony hőmérsékleten történő tartósítása jelentős sejtkárosodást okozhat. A donormáj tárolási idejének meghosszabbítása nagyobb rugalmasságot biztosítana a transzplantációs műtét időzítésében is. A lehűtött máj legfeljebb 12 órán át tartható el.

Zürichben megcsinálták a “mesterséges testet”, a gép egy hétig is életben tart egy emberi májat

A donormájat egy héten át életben tartó gépet fejlesztettek zürichi kutatók. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy a sérült szervet is megmentsék, és regenerálva transzplantálják az orvosok.

A gép gyógyszereket vagy tápanyagokat, valamint vért is be tud juttatni a szervbe, hogy az a lehető legjobb állapotban legyen az átültetésre.

Az új technológiát már Nagy-Britanniában is elkezdték alkalmazni.

Cikkünk nyitóképe illusztráció.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220531_maj_transzplantacios_harom_napig_eletben_tartott_donormaj_beultetese#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 3 perces kvíz: tippeljen, hogy ebből a 10 dologból hánnyal verték át a múlt héten

3 perces kvíz: tippeljen, hogy ebből a 10 dologból hánnyal verték át a múlt héten

A városi legendák és Facebookon terjedő híresztelések igazságtartamát vizsgáló Urban Legends hoaxkvízének érdekessége, hogy a …