2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Több műszakban dolgozik? Rossz hírek érkeztek

Hirdetés

Több műszakban dolgozik? Rossz hírek érkeztek

A minél jobb termelékenység miatt sok gyárban, üzemben dolgoznak több műszakban a munkavállalók, és persze számos olyan szakma is van (pl. egészségügy, rendőrség, tűzoltók), ahol nem állhat meg éjszaka az élet. Bár többé-kevésbé megszokható az ilyen munkarend, az éjszakai munka, egyre több kutatási eredmény utal a kapcsolódó egészségügyi problémákra.

A több műszakos, illetve az éjszakai munkát összefüggésbe hozták már az álmatlansággal, a túlzott aluszékonysággal, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, sőt bizonyos daganattípusok fokozott kockázatával. Kevésbé vizsgálták viszont az ilyesfajta munkavégzés magasabb agyi funkciókra, például a memóriára vagy a mentális folyamatok sebességére gyakorolt hatását.

Osztrák kutatók ennek nyomába eredtek, és 2005 és 2020 között publikált 18 tanulmányt elemeztek. Több mint 18 ezer, 35 év átlagéletkorú résztvevő adatait vizsgálták. A tanulmányok különböző szakmákat érintettek, többek között az egészségügyet, a rendvédelmet, az informatikát.

Hirdetés

A szakemberek azt találták, hogy a több műszakban végzett munka jelentősen befolyásolja a munkamemóriát, a mentális feldolgozási sebességet, a nem fontos vizuális jelek kiszűrésének képességét, valamint a váltás képességét a különböző feladatok között. Valamennyi tanulmány megállapította, hogy a több műszakban dolgozók rosszabb teljesítményt nyújtanak ezeken a területeken.

© Ewiworks

Ezek az eredmények persze nem meglepők – jegyzi meg a ZME Science. A természetes alvási szokásokat felrúgó munka arra kényszeríti az agyat, hogy számára kényelmetlen dolgokat tegyen. Különösen a nappal-éjszaka cikluson kívüli működés zavarja a kortizol- és melatonin-termelést – ez a két hormon számos létfontosságú egészségügyi folyamathoz kapcsolódik.

Minthogy a váltott műszakos munkavégzést nem lehet kiküszöbölni, érdemes tisztában lenni ezekkel a problémákkal, és figyelemmel kísérni az egészségi állapotot. A munkaadóknak támogatniuk kell a védőintézkedéseket (pl. szunyókálás engedélyezése, a dolgozók rendszeres megfigyelése), hogy minimalizálni lehessen a káros egészségügyi következmények kockázatát – vélik a kutatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220512_tobb_muszakos_munka_hatasa_a_mentalis_kepessegekre#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Az előző korrekorder, a spanyol Saturnino de la Fuente Garcia valamivel kevesebb mint egy hónappal …