2022. október 3., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.03. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Tim Höttges: „Költőkre, gondolkodókra és digitalizálókra van szükség”

Hirdetés

Tim Höttges: „Költőkre, gondolkodókra és digitalizálókra van szükség”

Nemcsak a társadalom tagjai, hanem annak vezetői is a rendszert meghatározó struktúrák csapdájában működne próbálnak változtatni a világon – adott hangot véleményének a kölni Digital X 2022 konferencia vezérszónokaként Tim Höttges, a DT első embere. Szerinte részben a háborús helyzetnek köszönhetően az infláció, az energiaválság és a munkaerőhiány olyan együttállása jött létre, amely kihívás elé állít mindenkit.

Non funziona nulla

Az általa képviselt vállalat anyaországára kritikus szemmel tekintő Höttges olyan véleményeket idézett, hogy fontos projektek csúsznak, repülőterek működése áll le, az utak egyre rosszabb állapotban vannak. Ahogy az ItaliaOggi című olasz lap írta, „In Germania non funziona nulla”, azaz „Németországban semmi sem működik”. Az állam az európai digitalizációs rangsorban a 11. helyről a 13. helyre csúszott, így a 27 elemű lista középmezőnyébe került. (Hazánk a 22. helyen szerepel, így Höttges problémafelvetése releváns lehet a magyar viszonyokra nézve is.)

A digitalizációs toplistán egyetlen téren szerepelnek jól a németek, a digitális infrastruktúra fejlettségében a negyedik helyen állnak, ami fontos tényező volt például a koronavírus-járvány kitörése után, amikor sok munkahely átköltözött az otthonokba.

Hirdetés

Az infrastruktúra azonban mit sem ér, ha nem használják jól. Márpedig nem használják, mondta Höttges Németországról, ahol a cégek digitalizációjának mértéke igencsak hagy kívánnivalót maga után. A felfestett német helyzetkép kísértetiesen hasonlít arra, amit a Digiméter kutatás készítői idén tavasszal jeleztek a magyar vállalkozásokról.

Immunisak lettek a magyar vállalkozások a Covid-hatásra, csak sajnos nagyon rossz értelemben

A koronavírus-járvány az elmúlt két évben kényszerdigitalizációba vitt bele a közoktatástól az egészségügyön át az ügyfélszolgálatokig szinte minden területet. De még ez a nyomás és ez a két év sem volt elegendő ahhoz, hogy a távmunka, valamint a digitális kommunikációs és vállalati eszközök használata széles körben elterjedjen a magyar kis- és középvállalkozások között – derült ki a Digiméter 2022.

A „Made in Germany” mottó jegyében megtartott kölni előadásán Höttges az európai kutatás-fejlesztés erősítését szorgalmazta. Azt mondta, hogy a vállalatok, melyek nem modernizálják folyamatosan működésüket, a koronavírus-járvány, majd a háború által előidézett krízishelyzetekben úgy fognak kimúlni, mint a közismert hasonlatban a normál hőmérsékletű vízbe tett béka, aki alatt lassan, de biztosan forralják a vizet, így nem veszi észre, hogy egyre nagyobb bajba kerül, csak amikor már késő.

„Költőkre, gondolkodókra és digitalizálókra van szüksége Németországnak” – fogalmazta meg Höttges hazájában azt az üzenetet, melyen sok európai országban relevánsan csenghet.

A DT vezérigazgatója szerint a társadalom és a gazdaság egyik szereplőjének sem kell arra várnia, hogy majd valaki más javít a helyzetén, hanem mindenkinek hozzá kell tennie valamit saját hatáskörében a jövőhöz. Ez a valami pedig nem lehet a puffogás, mondta Höttges, hanem

„próbáld meg tiszta fejjel gondolkodni, told félre a lényegtelen dolgokat, és végezd el azt, ami a te részed ebben a munkában”.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220916_tim_hottges_digital_x_2022_konferencia_digitalizacio#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Megkönyörült az Apple néhány régebbi iPad tulajdonosán

Megkönyörült az Apple néhány régebbi iPad tulajdonosán

Amikor az Apple kiadta az iPadOS 16-ot, az új rendszer egyik legérdekesebb frissítése a Stage Manager …