2022. szeptember 27., keddMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Települnének vissza a vállalatok az anyaországba, csak hát az iskolákban nem azt kapják a diákok, amit kellene

Hirdetés

Települnének vissza a vállalatok az anyaországba, csak hát az iskolákban nem azt kapják a diákok, amit kellene

Az automatizálással és robotikával foglalkozó ABB 2022-es, amerikai és európai vállalatvezetők körében végzett felmérése az mutatja, hogy az európai vállalatok 74 százaléka és az amerikaiak 70 százaléka tervezi, hogy a munkaerőhiányra, a fenntarthatóbb globális piaci jelenlét szükségességére és a globális bizonytalanságra reagálva haza (re-shoring), vagy egy közeli régióba (near-shoring) telepíti vissza tevékenységeit, hogy ezáltal növelje ellátási láncának rugalmasságát.

A megkérdezett vállalkozások többsége az automatizálást tekinti e váltás elősegítőjének: az európai vállalkozások 75 százaléka és az amerikaiak 62 százaléka tervez robotikába és automatizálásba történő beruházást a következő három évben, hogy megkönnyítse a tevékenységében ezt a váltást.

© ABB

Hirdetés

Az ABB 2022-es globális oktatási felmérése szerint – az automatizálás iránti érdeklődés ellenére – jelentős hiányosságok mutatkoznak az oktatás és a képzés terén, ahol megszerezhetők azon készségek, amelyek szükségesek a jövő egyre inkább összekapcsolt és automatizált munkahelyein való munkavégzéshez.

A megkérdezett globális oktatási szakemberek 80 százaléka úgy véli, hogy a robotika és az automatizálás fogja alakítani a foglalkoztatás jövőjét a következő tíz évben, miközben jelenleg csak minden negyedik oktatási intézmény alkalmaz robotokat az oktatási programjaiban.

Már annyira kevés a jó munkaerő, hogy a gépeket is az emberek érdekében vetik be a cégek

Az informatikai döntéshozók 98 százaléka vezetett be automatizálási technológiákat az elmúlt két évben a világjárvány hatására – mutat rá egy friss globális felmérés szerint. Az automatizációval foglalkozó ABBYY megbízásából készített kutatásból az is kiderült, hogy a vállalatok egyre inkább az embereket előtérbe helyező technológiákat részesítik előnyben.

A készséghiány áthidalása érdekében az ABB új képzési központokkal, köztük az Ausztriában 100 millió eurós beruházással létsített globális innovációs és képzési kampusszal erősíti a globális robotikai és automatizálási oktatási programját – közölte a vállalat. Ez az új helyszín, valamint az Egyesült Királyságban, Berlinben és Brazíliában működő új, regionális képzési központok az ABB képzési létesítményeinek számát világszerte több mint negyvenre bővítik, ahol évente több mint 30 ezer iskolai, főiskolai és egyetemi diákot, valamint szakmunkástanulót és munkavállalót oktatnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220923_oktatas_robotika_automatizalas_beruhazasok_reshoring_visszatelepules_abb_felmeres#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Két kamerát tenne a kijelző alá a Samsung, arcfelismerő rendszert csinálna belőlük

Két kamerát tenne a kijelző alá a Samsung, arcfelismerő rendszert csinálna belőlük

A jelek szerint a Samsung egy különleges arcfelismerő rendszeren dolgozik. A holland nyelvű Galaxy Club …