2022. október 5., szerdaMa Aurél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
2022.10.05. Aurél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Telefújnák a légkört a tudósok a sarkvidékeken, hogy blokkolják a napfényt

Hirdetés

Telefújnák a légkört a tudósok a sarkvidékeken, hogy blokkolják a napfényt

Régóta dolgoznak már a kutatók azon, hogy valamilyen módon megpróbálják lassítani a globális felmelegedést. Az amerikai Yale Egyetemen most felvetettek egy erre vonatkozó ötletet: mikroszkópikus részecskéket juttatnának a légkörbe a sarkvidékeken, hogy azok gátolják a napfényt, így pedig elősegíték a sarki jég újbóli térnyerését.

A kutatók úgy vélik, ez egy olcsó és megvalósítható módszer lenne, azt azonban elismerik, hogy nem egészen veszélytelen – jegyzi meg az IFLScience.

A beszámoló szerint összesen 125, nagy magasságban is repülni képes katonai gépről kellene a sztratozférába szétszórni a részecskéket az északi és a déli féltekén is. A kutatók úgy számolnak, amennyiben 13 106 méteres magasságban sikerülne véghezvinni az akciót ugyanazon a szélességi körön, ahol Alaszka és Patagónia is van, akkor a részecskék a sarkok felé vándorolnának, ahol eltakarnák a beérkező napfényt.

Hirdetés

Betehet a gyerekvállalásnak a szorongás, amit sokan éreznek a klímaváltozás miatt

Egy friss felmérés szerint a fiatalok csaknem negyede fél gyermeket vállalni a klímaválság miatt.

Ha az akció sikerrel járna, azzal 2 Celsius-fokkal lehetne csökkenteni a hőmérsékletet a sarki régióban, ami megfelelne az iparosodás előtti szintnek. Arról nem beszélve, hogy ezzel a globális felmelegedést is lehetne enyhíteni. Wake Smith, a tanulmány vezető szerzője szerint ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ez nem oldaná meg a globális felmelegedés problémáját, csupán orvosolna egy tünetet.

A számítások szerint a projekt évente 11 milliárd dollárba kerülne, ami elenyésző ahhoz képest, hogy mekkora költségeket emésztene fel a klímaváltozás egyéb hatásainak kezelése – derül ki az Environmental Research Communications című tudományos lapban megjelent publikációból.

Bekeményít Ausztrália, 2050-re nullázza a szén-dioxid-kibocsátását

Ausztrália parlamentje csütörtökön elfogadta az arról szóló törvényt, hogy 2030-ra 43 százalékkal, 2050-re nullára csökkenti szén-dioxid-kibocsátást.

A kutatók nemcsak azért választották a sarki régiót, mert az a Föld bármely másik pontjánál gyorsabban melegszik, hanem azért, mert viszonylag kevés ember él a térségben, így nem lenne akkora a baj, ha valami rosszul sülne el. A kutatók 2022 elején már aláírtak egy petíciót, amiben a hasonló technológiák betiltását követelik. Azzal érvelnek, hogy a napfény blokkolása beláthatatlan következményekkel járna a Földre nézve.

Szerintük a hatásai régiónként eltérőek lehetnek, és bizonytalanságot váltana ki az időjárásban, a mezőgazdaságban, valamint a vízkészlettel kapcsolatban is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220919_globalis_felmelegedes_sarkkor_jeg_olvadas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 „A MÁV vonatai az elmúlt 24 órában összesen 13 758 percet késtek”

„A MÁV vonatai az elmúlt 24 órában összesen 13 758 percet késtek”

A MÁV által üzemeltetett vonatoknál elég gyakori a késés. Ennek mértéke ugyanakkor változó, és napi …