2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Találtak egy új bolygót, ami nem is létezhetne

Hirdetés

Találtak egy új bolygót, ami nem is létezhetne

Az ALMA obszervatórium, valamint az amerikai Nemzeti Rádiócsillagászati ​​Obszervatórium segítségével a csillagászoknak a világon először sikerült gázt kimutatniuk egy bolygó körül keringő gyűrűben. Emellett az eddig ismert legfiatalabb exobolygót is megtalálhatták – számolt be róla az Interesting Engineering.

A most felfedezett gyűrű fiatal bolygók körül alakul ki. Ez olyan gáz-, por- és törmelékhalmazt jelent, ami később nagyobb objektummá, egy másik bolygóvá vagy holddá állhat össze. A kutatók úgy vélik, hogy a Jupiter Galilei holdja is egy ilyen gyűrűből keletkezett.

A szakemberek azért vizsgálták a képződményt, hogy jobban megismerhessék a bolygók és a Naprendszer kialakulásának folyamatát. Ehhez az AS 209 kódjelű csillagot vették célba, ami a Földtől mintegy 395 fényévre található, és ami a Kígyótartó csillagképben helyezkedik el.

Hirdetés

© ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), S. Dagnello (NRAO/AUI/NSF)

A megfigyeléseik alapján arra jutottak, hogy a kialakult korong egy Jupiter méretű bolygót vehet körbe. A megléte azért is izgalmas, mert a csillagától 200 csillagászati ​​egységre található. Ez túlságosan nagy távolság, emiatt pedig a létezése ellentmond a bolygókeletkezéseket leíró elméleteknek. Az AS 209 ráadásul csupán 1,6 milliárd éves, így a körülötte keringő exobolygó az egyik legfiatalabb, amit valaha sikerült felfedezni.

A tudósok szerint érdemes lenne további vizsgálatokat végezni, amiben a James Webb űrteleszkóp nagy segítségükre lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220812_urkutatas_bolygokutatas_kigyotarto_csillagkep_as_209#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

A világ legolcsóbb árama 500-szor kevesebbe kerül, mint a magyar – ezt használja ki egy …