2022. október 7., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.07. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Találtak egy ősi szívet: 380 millió éves

Hirdetés

Találtak egy ősi szívet: 380 millió éves

Megütötték a főnyereményt a Curtin Egyetem tudósai: egy olyan megkövesedett szervre bukkantak, ami egy ősi halhoz tartozott. Az EurekAlerten megjelent közlemény szerint a fosszília legalább 380 millió éves, így ez a legrégebbi szerv, amiről a kutatók nem csak beszélni tudnak, vizsgálatok is elvégezhetők rajta.

A Science című tudományos folyóiratban megjelent kutatási anyag szerint a szerv egy olyan halé, ami az arthrodira, vagyis a páncélos halak egy kihalt osztályába tartozott. Ez a feltételezések alapján nagyon régen, 419,2 vagy 358,9 millió évvel ezelőtt élhetett. A szervei pedig úgy helyezkedtek el a testében, amilyen a mai cápák anatómiája is.

© Curtin University/Yasmine Phillips

Hirdetés

Kate Trinajstic, a Curtin egyik professzora szerint páratlan leletről van szó, mert egyáltalán nem gyakori, hogy az ősi fajok lágyszövetei vizsgálható állapotban maradjanak fenn. „Több mint 20 éve tanulmányozom a kövületeket, de meglepett, hogy egy 380 millió éves élőlényben ilyen gyönyörűen megőrzött szívet találtam” – mondta.

A fosszíliát még 2008-ban találták meg a kutatók a Gogo Formáció (angolul Gogo Formation) nevű geológiai képződménynél. A terület Nyugat-Ausztrália északi részén található.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220916_sziv_fosszilia_curtin_egyetem_osi_hal_osleny#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Egy otthonról dolgozó anyuka fejtette meg Al Capone titkos kódrendszerét

Egy otthonról dolgozó anyuka fejtette meg Al Capone titkos kódrendszerét

Az 1920-as években bevezetett alkoholtilalom következtében olyan gengszterek emelkedtek fel, mint Lucky Luciano, Bugs Morane …