2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Találtak egy fekete lyukat, ami nagyon közel van a Naprendszerhez

Hirdetés

Találtak egy fekete lyukat, ami nagyon közel van a Naprendszerhez

Nemrég egy olyan csillag adatait gyűjtötte össze az Európai Űrügynökség Gaia Obszervatóriuma, ami hasonló, mint a Nap. Az égitest mozgása azonban furcsa, ezért a tudósok úgy vélik, egy fekete lyukkal állhat párban. Ha ez valóban így van, akkor ez az eddigi legközelebbi fekete lyuk a Naprendszerünkhöz – nagyjából 1500 fényév távolságra lehet. A tanulmány emellett arra is rámutat: sok „alvó” fekete lyuk lehet a Tejútrendszerben.

Az „alvó” fekete lyukak azok a fekete lyukak, amelyek körül nem kering semmilyen égitest, és éppen nem szívnak el anyagot semmiből. A szakemberek korábban arról beszéltek, több százmillió olyan fekete lyuk létezhet, ami csak sodródik a világűrben. Az errő szóló tanulmányt itt lehet PDF formátumban elolvasni.

Az Interesting Engineering beszámolója szerint a kutatók azokat a fekete lyukakat akarják felkutatni, amelyek egy kettős rendszer tagjai – vagyis van egy hozzájuk tartozó csillag –, ám még nem kezdtek el anyagot elszívni a kísérőjüktől.

Hirdetés

A fekete lyukról készült első fotó után újabb jelentős eredményről számoltak be csillagászok

Az Eseményhorizont Távcső (EHT) képességeit mutatja, hogy általa sikerült bemutatni az első felvételt egy fekete lyukról. De a berendezés nem csak erre jó.

A szakemberek szerint a csillag mozgása meghatározza a fekete lyuk tömegét, így a számítások alapján a most felfedezett, Gaia BH1 névre keresztelt égitestnek 10 naptömegűnek kell lennie. Hogy biztosra menjenek, távcsövekkel is megfigyelték. Ebből kiderült, hogy a tömeg nagyjából stimmel, a csillag társa pedig olyan sötét, hogy semmilyen fény nem rajzolja meg, vagyis minden bizonnyal fekete lyukról van szó. A mostani felfedezés az első olyan fekete lyuk a Tejútrendszerben, ami semmilyen sugárzást nem bocsát ki magából.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220922_fekete_lyuk_naprendszer_gaia_bh1_kettos_rendszer_csillag#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

A világ legolcsóbb árama 500-szor kevesebbe kerül, mint a magyar – ezt használja ki egy …