2022. október 7., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.07. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Született egy új sziget a Csendes-óceánon, nem sokáig maradhat meg

Hirdetés

Született egy új sziget a Csendes-óceánon, nem sokáig maradhat meg

A NASA egyik műholdja kiszúrt egy apró szigetet, ami nemrég keletkezett a Csendes-óceánon – számolt be róla az IFLScience. A szervezet szerint a sziget Tongánál található, és csupán néhány óra leforgása alatt emelkedett ki a vízből a megszilárduló lávának köszönhetően.

A képződmény aztán a következő egy hétben folyamatosan csak nőtt, így szeptember 16-ra már 182 méter szélessé vált. Négy nappal később már 24 ezer négyzetméteresnek mérték, a legnagyobb magassága pedig 10 méter.

A Landsat 9 nevű műhold által készített felvételen jól látni, ahogy a gőz és hamu felszáll a vulkánból, miközben szép lassan kinő ott egy sziget. Az elszíneződött víz a vulkáni kőzetet és ként tartalmazó savas kémhatás miatt néz ki úgy.

Hirdetés

© Landsat 9 / NASA / NASA Earth Observatory / Lauren Dauphin

A Csendes-óceán azon részén, ahol a sziget kiemelkedett, találni a Tonga-Kermadec szubdukciós zónát, ami három tektonikus lemez találkozását jelenti. Emiatt ez a terület a legsűrűbb a víz alatti vulkánok számát tekintve.

A szakemberek szerint a sziget nem sokáig marad majd életben, a víz és a szél ugyanis a vulkáni kőzetet gyorsan erodálja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220923_csendes_ocean_sziget_nasa#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Egy otthonról dolgozó anyuka fejtette meg Al Capone titkos kódrendszerét

Egy otthonról dolgozó anyuka fejtette meg Al Capone titkos kódrendszerét

Az 1920-as években bevezetett alkoholtilalom következtében olyan gengszterek emelkedtek fel, mint Lucky Luciano, Bugs Morane …