2022. augusztus 14., vasárnapMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.14. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Szeret napközben szunyókálni? Az orvosok mondják: nehogy baj legyen belőle

Hirdetés

Szeret napközben szunyókálni? Az orvosok mondják: nehogy baj legyen belőle

Annak, aki túl gyakran szunyókál napközben, számolnia kell azzal, hogy ezen szokás összefüggésben állhat a magas vérnyomás és a stroke megnövekedett kockázatával. A kutatók a brit Biobank anonim adataiból szemezgettek, és több százezer felnőttre vonatkozó információk megvizsgálása után jutottak a fenti megállapításra.

Az 500 ezer felnőtt Biobank-adataiból a kutatók kizárták azokat az egyéneket, akiknek már a vizsgálat megkezdése előtt magas volt a vérnyomása vagy agyvérzése volt. Így 358 451 személy egészségügyi információit tekintették át, közülük 50 507-en szenvedtek magas vérnyomásban és 4333 stroke eset volt.

Ez a magas vizsgálati szám további érdekes információkat is feltárt. Például a legtöbb rendszeresen szunyókáló férfi volt, dohányzott, naponta ivott, alacsonyabb iskolai végzettséggel és jövedelmi szinttel rendelkezett, és álmatlanságról és horkolásról is beszámolt. A magasabb szunyókálási gyakoriság a magas vérnyomásra való genetikai hajlammal is összefüggést mutatott.

Hirdetés

Már egy éven belül 30%-kal nagyobb eséllyel hal meg, aki nem szedi jól a koleszterin-csökkentőjét

Nagy kockázatot vállalnak azok, akik a mellékhatásoktól félve nem úgy szedik a koleszterin-csökkentő gyógyszereket, ahogy azokat kellene – derítette ki egy átfogó, új kutatás. A szakemberek azt állítják, akik nem szedik a felírt szert, jóval nagyobb eséllyel halnak meg egy éven belül.

Azoknál, akik rendszeresen szundítottak napközben, 12 százalékkal nagyobb volt a magas vérnyomás és 24 százalékkal nagyobb a stroke kockázata, mint a ritkán és a soha nem szunyókálóknál. És ami meglepő: ez a kockázat magasabb volt a fiatalabb, 60 év alattiak esetében (20 százalék), szemben a 60 év felettiek 10 százalékával. Aggodalomra adhat okot az is, hogy a szundikálás gyakoriságának csak egy kategóriával történő növelése (például a sohasemről néhára) 40 százalékkal növelte a magas vérnyomás kockázatát.

Az is felmerült, hogy akár a szundikálás és a magas vérnyomás mögött is ugyanaz az ok állhat, ettől függetlenül nem zárható ki az ok-okozati összefüggés. Korábbi kutatások már utaltak arra, hogy a napközbeni szundi után megemelkedhet a vérnyomás, ami szerepet játszhat a stroke kockázatának növekedésében. „Jelen kutatási eredményeink a korábbi klinikai tanulmányokkal együtt azt sugallják, hogy további vizsgálatokra van szükség az egészséges alvási szokások – beleértve a nappali szunyókálást is – és a szív- és érrendszeri betegségek közötti kapcsolat mechanikai alapjainak a tisztázásához” – írják a kutatók a Hypertension című folyóiratban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220804_gyakori_szundikalas_magas_vernyomas_stroke_kapcsolata#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Medgöbbentő videón látni, mit tesz a szárazság a talajjal

Medgöbbentő videón látni, mit tesz a szárazság a talajjal

A brit Readingi Egyetem tudósa, Rob Thompson arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Kirsályságban villámárvizekre lehet …