2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Sosem látott fehérjét találtak egy vírusban a kutatók, nem tudni, pontosan mit csinál

Hirdetés

Sosem látott fehérjét találtak egy vírusban a kutatók, nem tudni, pontosan mit csinál

A Stanford Egyetemhez tartozó kaliforniai Stanford Linear Accelerator Center kutatói egy olyan új gént fedeztek fel, ami betekintést nyújthat a talajban élő organizmusok közötti kölcsönhatásba, és abba, hogy a vírusok miért hordoznak olyan géneket, amelyek egyébként nem szükségesek a túlélésükhöz.

A kutatás azért is fontos, mert még egy kis mennyiségű talajban is mikroorganizmusok – vírusok, baktériumok, gombák – milliárdjait lehet megtalálni. Ezek együttesen dolgoznak az alapvető molekulák és tápanyagok keringésén, valamint a talaj egészségének megőrzésén. Közülük a vírusokban találni olyan géneket, amik szükségesek ehhez a folyamathoz, de nem szükséges a szaporodásukhoz. Ezeket AMG-knek (auxiliary metabolic gen) nevezték el.

Mivel az AMG-k működését továbbra sem értik teljesen a kutatók – azt feltételezik, hogy talán a szén körforgásához lehet közük –, ezért röntgensugárzás segítségével szkennelték be az AMG által kódolt fehérje mintáját. Összesen 5000 felvételt készítettek, hogy aztán abból állítsák össze a teljes szerkezetet.

Hirdetés

A kutatás végző egyik tudós, Clyde Smith szerint ennek köszönhetően pillantást vethettek a fehérje minden atomjának helyzetére, ami segít kitalálni, hogy miként is működik az. „Megdöbbenve láttuk, hogy a fehérje hasonlít a baktérium és a gomba enzimjeinek atomi szerkezetére, ám teljesen új részeket is tartalmaz” – nyilatkozta a kutató az Interesting Engineeringnek.

A kutatók által vizsgált AMG-fehérje a chitosanase nevet kapta, ami a kitint lebontó enzimet jelenti. Ezek szerint a fehérje képes a talajban lebontani ezt.

© Clyde Smith / SLAC National Accelerator Laboratory

A fehérjét emiatt a GH45 glikozil-hidroláz, vagyis a szénhidrátot lebontó enzimek csoportjába is besorolták. Ugyanakkor ebbe sem passzol bele teljesen, mert a fehérjének bizonyos része nem egyezik meg a csoport többi fehérjéjének szerkezetével. A felfedezést a Nature Communicationsben publikálták a kutatók.

A jövőben tovább szeretnék vizsgálni a szakemberek a fehérjét, hogy kiderüljön, pontosan mi a szerepe a körforgásban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220922_virus_feherje_osszetetel_talaj#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

A világ legolcsóbb árama 500-szor kevesebbe kerül, mint a magyar – ezt használja ki egy …