2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Rosszabb, mint eddig hittük: nemcsak a testét, hanem az agyát is tönkreteszi az, aki anorexiás

Hirdetés

Rosszabb, mint eddig hittük: nemcsak a testét, hanem az agyát is tönkreteszi az, aki anorexiás

Az anorexia nervosa egy mentális rendellenesség, amely súlyos étkezési zavarban nyilvánul meg. A beteg koplalással, túlzásba vitt testedzéssel próbálja elérni az általa ideálisnak vélt, ám a kívánatosnál valójában sokkal alacsonyabb testsúlyt. A témával foglalkozó szakemberek szerint az anorexia lelki eredetű betegség, az Egyesült Királyság-beli Bathi Egyetem idegtudósai, más országokban dolgozó kollegáikkal összefogva viszont a szervi, pontosabban a kapcsolódó agyi eltérések nyomába eredtek.

Vizsgálataikban közel 2000 agyi szkennelés eredményét vetették össze: alanyaik között voltak anorexiások, anorexiából gyógyulók és egészséges emberek. Kiderült, hogy az anorexiában szenvedőknél az agy három kritikus összetevőjében is jelentős a csökkenés: a kéreg vastagságában, a kéreg alatti térfogatban és a kéreg felületében. Mindezt nem lehet elintézi egy legyintéssel, ugyanis az agy méretének csökkenése, amit a testtömeg-index csökkenésének tulajdonítanak, az agysejtek vagy a köztük lévő kapcsolatok elvesztését is jelenti.

Az anorexiából gyógyulóknál az említett csökkenés kevésbé volt súlyos, ami arra utal, hogy megfelelő, korai kezeléssel még helyreállíthatók az eltérések. Ez jó jel, mert arra utal, hogy a tapasztalt változások talán nem tartósak – írják a kutatók a Biological Psychiatry folyóiratban. Ugyanitt azt is hangsúlyozzák, hogy igen fontos e rendellenesség korai kezelése, hogy a betegek elkerüljék a hosszútávú, strukturális agyi elváltozásokat.

Hirdetés

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220805_anorexia_nervosa_hatasa_az_agy_szerkezetere#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Már 200 gleccser eltűnt az olasz Alpokban, és a helyzet egyre rosszabb lesz

Már 200 gleccser eltűnt az olasz Alpokban, és a helyzet egyre rosszabb lesz

A Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet szerdán közzétett jelentésében úgy fogalmazott, ez a globális felmelegedés következménye. …