2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Repülőgépre tett egy teleszkópot a NASA, de többé már nem szállhat fel

Hirdetés

Repülőgépre tett egy teleszkópot a NASA, de többé már nem szállhat fel

A NASA és a német German Aerospace Center úgy döntött, leállítja a Sofia (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) nevű teleszkóp-projektet. A Sofia egy repülőgép fedélzetén működött, ám a magas költsége és a kevés tudományos eredménye miatt a két szervezet úgy határozott, hogy nem éri meg azt tovább működtetni.

A Nature beszámolója szerint 2014 óta több száz repülést hajtottak végre a Sofiával, hogy a légkörben lévő vízrészecskék föle emelkedve infravörös tartományban kémlelje az eget. Az évek során megmérte a galaxisok mágneses mezőit, vizet észlelt a Hold napsütötte részein, valamint kimutatta az univerzumban keletkezett első típusú iont, a hélium-hidridet.

© Carla Thomas / NASA

Hirdetés

A NASA évente 85 millió dollárt fordított az üzemeltetésére, ami jelenlegi árfolyamon számolva durván 30,4 milliárd forintot jelent. Ez majdnem annyi, mint a Hubble éves működési költsége, ami messze több tudományos eredményt hozott. A németek a költségek 20 százalékát fedezték. A teleszkóp működését szeptember 30-ig állítja le az amerikai és a német fél.

Az obszervatórium működését 20 évre tervezték, de végül 8 évet élhetett meg.

A NASA szakemberei szerint tudományos szempontból nem volt eléggé eredményes a projekt. A működése első hat éve alatt 178 tudományos publikáció született, míg a Hubble esetében ez a szám több mint 900 volt.

© Joshua Fisher / NASA

A Sofia egy Boeing 747-es fedélzetén utazott, amelynek oldalába lyukat vágtak a szakemberek, hogy elférjen a 2,5 méter magas, 17 tonnás teleszkóp. A géppel eközben 11 és 14 kilométeres magasságban repült a pilóta. 2014 óta nagyjából 800 tudományos repülést hajtottak vele végre. Főként a kaliforniai Palmdale-ből szállt fel, de repült Németországban, Chilében és Új-Zélandon is.

Walther Pelzer, a német űrügynökség vezetője szerint a Sofia egyedülálló műszer, mert egyetlen földi vagy űrbéli teleszkóp sem tud olyan infravörös megfigyelést végezni, mint ez.

Paul Lucey, a honolului Manoa-i Hawaii Egyetem bolygókutatója szerint a Sofia leállítása szerencsétlen időzítés, mert épp most kezdik el alaposabban feltárni a Holdat. Szerinte nincs másik eszköz, ami képes lenne feltérképezni a vízmolekulákat a Hold napsütötte részén.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220502_nasa_teleszkop_sofia_urtavcso#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Az előző korrekorder, a spanyol Saturnino de la Fuente Garcia valamivel kevesebb mint egy hónappal …