2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Rekordot állítottak fel a kínai tudósok, 80 milliárd évente 1 másodpercet késik az óraszinkronizálásuk

Hirdetés

Rekordot állítottak fel a kínai tudósok, 80 milliárd évente 1 másodpercet késik az óraszinkronizálásuk

A kínai fizikusoknak sikerült egy olyan módszert kidolgozniuk, amely során lézerrel sikerült két óra működését szinkronizálni. A megoldás azért is izgalmas, mert a két óra közötti távolság 113 kilométer volt.

A Nature hasábjain megjelent kutatási eredmény szerint a meteorológusok abban bíznak, hogy 2030-ra az optikai órák segítségével újradefiniálhatják a másodperc fogalmát. (Az optikai órák 100-szor pontosabbak, mint az atomórák.) Ezt azonban akadályozza az, hogy eddig nem tudták megbízható módon továbbítani a jelet a különböző kontinenseken lévő laboratóriumok között, hogy az órák ugyanazon kimenetet adják. A jelet a műholdakon keresztül továbbították, ám ebbe bezavarhat, hogy a jelnek a légkörön is át kell haladnia.

A probléma megoldása érdekében Csienvej Pan és munkatársai a kínai hefei Kínai Tudományos és Technológiai Egyetemen sikerült lézerimpulzusokat küldenie a 113 kilométerre lévő Hszincsiang tartományba. Ez nagyjából hétszerese a korábbi 16 kilométeres rekordnak.

Hirdetés

Egy nap alatt csak 0,000000000026 mp-et csúszik a NASA atomórája – forradalmasíthatja az űrutazást

A NASA lefuttatta az első tesztet a Deep Space Atomic Clock (DSAC) nevű atomóráján, amit a jövőben az űrhajók fedélzetére is beszerelnének.

Tetsuya Ido, a tokiói Rádiókutató Intézet Tér-Idő Szabványlaboratóriumának igazgatója szerint a nehezen elérhető helyeken található hiperprecíz órák szinkronizálása komoly előnyökkel járhat. A segítségükkel tesztelni lehet például az általános relativitáselméletet, ami szerint az időnek lassabban kell telnie olyan helyeken, ahol erősebb a gravitáció. Ilyenek például alacsony magasságú helyek. A két óra összehasonlítása pedig akár azt is érzékelheti, hogy ha egy tömeg mozgása miatt változik a gravitációs mező.

A másodpercet még 1967-ben definiálták a tudósok egy atomóra cézium-33 atomjával. A mai optikai órák azonban olyan elemeket használnak, mint a stroncium és az itterbium, ami még pontosabb működést tesz lehetővé.

A hivatalos időt azonban nem lehet egyetlen órával megmérni, ehhez több száz órára van egyszerre szükség, ami a világ különböző pontjain helyezkedik el. A céziumórák esetében az idő mikrohullámú jeleken keresztül továbbítható, de a mikrohullámú sugárzás túl alacsony frekvenciájú ahhoz, hogy közvetítse az optikai órák magas frekvenciájú „ketyegéseit”.

Az optikai jel továbbítása a légkörben azonban nem olyan egyszerű, mint a mikrohullámé – számos tényező bezavar ebbe –, ezért azt inkább kábeleken küldték el. Csakhogy ez nem túl praktikus, ha globális méretű hálózatot kell kiépíteni.

Megépítették a világ legpontosabb óráját: annyira pontos, hogy még a világegyetem működését is segíthet megérteni

Az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet fizikusai olyan atomórát fejlesztettek ki, amellyel jelenlegi ismereteink szerint az idő legkisebb egységét is képesek mérni.

Ennek érdekében korábban is voltak már kísérletek arra, hogy hogyan lehetne kábel nélkül, veszteségmentesen továbbítani a jelet, ám ezt csak korlátozott távolságra tudták megtenni. A mostani fejlesztés azonban azt jelenti, hogy megnyílt az út a globális hálózat építése előtt – még akkor is, ha ehhez a távolságokat a jövőben még tovább kell majd növelni.

A szakemberek megállapították, hogy a technológia annyira pontos, hogy 80 milliárd évente csupán 1 másodpercet késne/sietne az elküldött jel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20221019_kina_fizika_optikai_ora_masodperc#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

100 méterre is ellát az új robotfűnyíró

Az ECOVACS új robotfűnyírója GOAT G1 névre hallgat, ás TrueMapping lokalizációs rendszert használt, egy 360 …