2022. május 19., csütörtökMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
2022.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Rájöttek a tudósok, miért hasonlít a Szaturnusz Titán holdja annyira a Földre

Hirdetés

Rájöttek a tudósok, miért hasonlít a Szaturnusz Titán holdja annyira a Földre

Régóta vizsgálják már a tudósok a Szaturnusz Titán nevű holdját. Az érdeklődés nem véletlen, az égitest ugyanis sok mindenben hasonlít a Földre: vannak folyói, tavai és tengerei, sőt, még az eső is esik rajta. Igaz, nem víz, hanem folyékony metán formájában.

A Stanford Egyetem kutató most egy új tanulmányt készítettek az égitestről, ami a Titán titkaiba enged némi bepillantást.

A szakemberek számára évek óta fejtörést okoz, hogy hogyan alakultak ki a Titánon a Földhöz hasonló tájak – például a szénhidrogénekből álló homokdűnék. A hold üledékei az elméletek szerint szilárd szerves vegyületekből állnak, amelyek törékenyebbek, mint a földi szilikát-alapúak. Ez viszont azt jelentené, hogy nem képesek ilyen változatos struktúrákat létrehozni.

Hirdetés

Hogy jobban megértsék a dolgot, a Stanford kutatói egyfajta kalcium-karbonát üledéket, a Földön megtalálható úgynevezett ooidokat tanulmányoztak. Azt találták, hogy az ooidok valószínűleg a szél, az évszakok változása, valamint a szinterezésnek köszönhetően – ez egy folyamat, amely során hő és nyomás hatására szilárd anyag keletkezik anélkül, hogy az megolvadna – hatására alakultak ki.

Az ooidok a trópusi vizekben találhatók meg, ahol a méretük állandó. Mindez annak köszönhető, hogy az erodálódás közben kémiai úton anyagot szívnak magukba. A Stanford kutatói szerint hasonló folyamat játszódhat le a Titánon is. Az erről szóló tanulmányt a Geophysical Research Letters tette közzé.

© Wikipedia

A kutatók a Cassini űrszonda által rögzített adatokat is tanulmányozta, amelyből megállapították, hogy a szelek gyakoribbak a Titán egyenlítője környékén. Ez megteremtette a dűnék kialakulásához szükséges feltételeket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220503_szaturnusz_titan_hold_fold_hasonlosag_urkutatas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Csodás látvány: 2500 éves piramist vetíthet lakása közepére a telefonjával

Csodás látvány: 2500 éves piramist vetíthet lakása közepére a telefonjával

Virtuális túrát tehet otthonában, a vonaton vagy bárhol ülve az, aki felkeresi Meroé piramistemetőjét a …