2022. július 7., csütörtökMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.07.07. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 409,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Rádióhibát hazudtak a New York–Róma járat pilótái, de most kiderült: mindketten elaludtak

Hirdetés

Rádióhibát hazudtak a New York–Róma járat pilótái, de most kiderült: mindketten elaludtak

Az ITA Airways New York és Róma között közlekedő 609-es járatának május elején történt esetéről ír a Corriere Della Sera olasz lap alapján az AIRportal. Azért csak most, mert a légitársaságnak gyanússá váltak a körülmények, ezért vizsgálatot indított, ami pedig minap zárult le.

Az EI-EJP lajstromú Airbus A330-200-as Fiumicino felé tartott, amikor belépett a francia légtérbe, de a marseille-i irányítóközponttal nem vette fel a kapcsolatot. A légiforgalmi irányítók hiába hívták a pilótákat, egyikőjük sem válaszolt, ezért az ilyenkor szokásos eljárásnak megfelelően riasztották a francia légierőt, hogy a vadászgépek közelítsék meg az A330-ast. Erre végül nem került sor, mert a pilóták később válaszoltak az irányítás hívására, majd a járat folytatta útját Rómába – idézi fel az esetet az AIRportal.

8 órás járatok indítását tervezi a Wizz Air, az is megvan, milyen gépek szállnak majd fel a hosszú utakra

A fapados légitársaság már most a koronavírus-járvány előtti teljesítményének 140 százalékán pörög, de itt nem állna meg: a Wizz Air több tucat új gép vásárlását tervezi, köztük olyan repülőket is, melyek 8 órás utak teljesítésére is alkalmasak.

Hirdetés

A vizsgálat megállapította, hogy az incidens idején az első tiszt a szabályokat betartva a pilótafülkében aludt. Ennél problémásabb, hogy ugyanezt valószínűsítik a kapitányról is, aki ugyan rádióhibára hivatkozott, de a vizsgálat semmilyen hibára utaló jelet nem talált a bevizsgált készüléken.

A gépet a robotpilóta vezérelte, az ITA szerint az utasok nem voltak közvetlen veszélyben. A kapitányt elbocsátották.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220601_ita_airways_609_jarat_new_york_radiohiba_elaludt_pilotak#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 3 perces kvíz: tippeljen, hogy ebből a 10 dologból hánnyal verték át a múlt héten

3 perces kvíz: tippeljen, hogy ebből a 10 dologból hánnyal verték át a múlt héten

A városi legendák és Facebookon terjedő híresztelések igazságtartamát vizsgáló Urban Legends hoaxkvízének érdekessége, hogy a …