2022. október 7., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.07. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Putyin országa stratégiát vált: megy a Windows, jön a Linux

Hirdetés

Putyin országa stratégiát vált: megy a Windows, jön a Linux

Ha egy informatikai szolgáltató a későbbiekben is szerepelni akar Oroszország közbeszerzési nyilvántartásában, akkor olyan megoldásokat is be kell nyújtania, amik a Linuxra támaszkodnak – írta erről az Sg.hu. A lap szerint az oroszok régóta próbálkoznak átállni a Linuxra, de erre eddig nem mutatkozott komolyabb törekvés. Hozzáteszik: Oroszországban a számítógépek és laptopok 95 százalékán Windows fut.

Az orosz digitális fejlesztési minisztérium által most kidolgozott könnyítések alapján azok a vállalatok, amik linuxos irányba is elviszik fejlesztéseiket, kedvezményeket kaphatnak az iparűzési és társasági adókra, valamint a fizetendő biztosítási díjak esetében is. A forgalmi adót pedig – legalábbis a mostani ígéretek alapján – teljes mértékben elengednék nekik.

A követelményeket szakaszosan fogják bevezetni a különböző szoftvertípusoknál, azaz az irodai szoftvereknél, az adatbázis kezelőknél vagy az automatizálási rendszereknél. A követelmények be nem tartása esetén a fejlesztőt kizárják a nyilvántartásból – írja az Sg.hu. Nagy kérdés egyébként, hogy az ország mindezt hogyan fogja levezényelni, hiszen például a mérnöki vagy banki szoftvereket emiatt gyakorlatilag a nulláról kell(ene) létrehozni.

Hirdetés

Oroszország más módon is próbálja függetleníteni magát az IT területén: 2019 decemberében kezdték előírni, hogy az ott eladott minden mobilon fent kell lennie az állam által összegyűjtött programoknak. Emellett egy olyan, az országon belül működő hálózatot is terveztek, ami a globális internettől függetlenül működik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220922_oroszorszag_operacios_rendszer_windows_95_linux#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Egy otthonról dolgozó anyuka fejtette meg Al Capone titkos kódrendszerét

Egy otthonról dolgozó anyuka fejtette meg Al Capone titkos kódrendszerét

Az 1920-as években bevezetett alkoholtilalom következtében olyan gengszterek emelkedtek fel, mint Lucky Luciano, Bugs Morane …