2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Pletyka-algoritmusért és a kiskacsák úszásának vizsgálatáért is járt idén az anti-Nobel-díj

Hirdetés

Pletyka-algoritmusért és a kiskacsák úszásának vizsgálatáért is járt idén az anti-Nobel-díj

A BBC beszámolója szerint idén – ahogy a koronavírus-járvány kirobbanása óta – ismét egy internetes közvetítésen keresztül osztotta ki a díjakat az Annals of Improbable Research nevű humormagazin. Az „elismeréseket” a hagyományoknak megfelelően valódi Nobel-díjas tudósok adták át.

Az egyik díjazottja a Biztonságtechnikai IgNobelt kapta meg. Ő a svéd mérnök, Magnus Gens, aki egy olyan bábut fejlesztett ki, amivel az autógyártók kipróbálhatják, hogyan törik össze a kocsi, ha egy jávorszarvassal ütközik. Gens büszke az elismerésre. A bábu létrehozásához először az állat anatómiáját kellett tanulmányoznia, és még olyan szempontokat is figyelmebe kellett vennie a megépítésekor, mint az állat testén belül változó sűrűség.

Persze a kutatása csak elsőre tűnik viccesnek: kiderült, hogy a 2000 kg-os autó nem lassul le annyira a 250-300 kg-os jávorszarvas elütésekor, hogy a légzsákok működésbe lépjenek.

Hirdetés

Magnus Gens munkája mellett több más kutatást is díjaztak. A fizikai IgNobel-díj nyertese például azt vizsgálta, hogy hogyan úsznak a kiskacsák alakzatban, egy japán kutatócsoport pedig azt próbálta meg kideríteni, hogy hogyan használhatjuk a leghatékonyabban az ujjainkat egy gomb elforgatásakor.

A díjazottak listája az alábbiak szerint alakult:

  • Alkalmazott kardiológia: Eliska Prochazkova és csapata nyerte, akik arra kerestek bizonyítékot, hogy amikor egy szerelmespár először találkozik, akkor a pulzusuk szinkronba kerül.
  • Irodalom: Eric Martínez és csapata, akik azt vizsgálták, mi tesz egy jogi dokumentumot szükségtelenül érthetetlenné.
  • Biológia: Solimary García-Hernández és Glauco Machado azt kutatták, miként befolyásolja a székrekedés a skorpiók párzási szokásait.
  • Orvosi: Marcin Jasiński és munkatársai azt mutatták be, hogy a kemoterápia alkalmazásakor kevesebb lehet a káros mellékhatás, ha az eljárás egyik összetevőjét fagyival helyettesítik.
  • Fizika: Frank Fish és munkatársai, akik azt vizsgálták, miként úsznak a kiskacsák alakzatban.
  • Mérnöki: Matsuzaki és társai, akik arra próbáltak választ találni, hogyan használhatjuk a leghatékonyabban az ujjainkat egy gomb elforgatásakor.
  • Művészettörténet: Peter de Smet and Nicholas Hellmuth a „Multidiszciplináris megközelítés az ókori maja kerámiákon látható beöntéses jelenetekhez” című tanulmányukkal érdemelték ki az IgNobelt.
  • Béke: Junhui Wu és társai egy olyan algoritmust fejlesztettek ki, ami segít eldönteni egy pletykálkodónak, hogy mikor kell igazat mondani, és mikor kell hazudni.
  • Közgazdaság: Alessandro Pluchino és kollégái matematikai modellt készítettek arra, hogy miért a legszerencsésebbek, és miért nem a legtehetségesebbek a sikeresek.
  • Biztonságtechnika: Magnus Gens és a jávorszarvas-teszt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220916_ignobel_kutatas_vicces_tudomany#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

A világ legolcsóbb árama 500-szor kevesebbe kerül, mint a magyar – ezt használja ki egy …