2022. augusztus 18., csütörtökMa Ilona napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
2022.08.18. Ilona Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Összehangoltan működő Facebook-oldalak kiterjedt hálózata önti rá a fogyasztókra az orosz és a kormánypropagandát

Hirdetés

Összehangoltan működő Facebook-oldalak kiterjedt hálózata önti rá a fogyasztókra az orosz és a kormánypropagandát

A Lakmusz szedte össze, melyek azok a Facebook-oldalak, amelyek a hirextra.info domain alatt futó Jobboldali Médiahírek elnevezésű portál, az ellenzéket lejárató és az orosz-ukrán háború kapcsán az orosz narratívát kommunikáló híreit terjesztik gőzerővel.

Önmagában már a hírportál is gyanús, hitelessége megkérdőjeleződik több ponton is. Egyrészt nagyon kevés az oldalon az eredeti tartalom, alapvetően a magyarországi kormánypárti média (Origo, Index, Mandiner) híreit teszik közzé, ha a magyar pártpolitikáról van szó, ha pedig az orosz-ukrán háborúról, akkor a közösségi médiából, kisebb portálokról vagy az orosz sajtóból szemléznek. A politikailag elfogult oldalon továbbá nincs impresszum, üzemeltetőiről pedig a domain regisztráció adatai sem árulnak el többet, a honlapot ugyanis egy proxy cégen keresztül jegyezték be – írja a Lakmusz.

Hozzáteszik, hogy bár a Jobboldali Médiahírek portálján semmi nem utal arra, hogy a közösségi médiában is jelen lennének, valójában Facebook-oldalak kiterjedt hálózata terjeszti a portál tartalmait. A Lakmusz 11 olyan Facebook-oldalat listáz (a legkisebb 734 követővel, a legnagyobb viszont 65 ezer taggal rendelkezik), amelyek pár másodperces eltérésekkel a szóban fordó portál híreit teszik közzé egymás után.

Hirdetés

“Az Ezért kell lebontani Tordai Bence luxusvilláját című cikket például a JOBBoldali Médiahírek 21 óra 03 perc 52 másodperckor osztotta meg, az Orbán Viktor támogatói oldala 4 másodperccel később, 21:03:56-kor. Innen szintén egy további 8 másodperc különbséggel került ki az Orbán Viktort, Putyint és Trumpot támogatom elnevezésű oldalra ugyanez a hír, amely hasonló időközönként tovább is fut a teljes hálózaton” – írják. Hozzáteszik, hogy a Hirextra domainje 2019 közepétől él, több Facebook-oldal azonban már ez előtt is aktívan működött a közösségi média térben.

Az ezekre a Facebook-oldalakra jellemző “viselkedést” a Facebook ellenőrző-rendszere “koordinált inautentikus viselkedésként” tartja számon, és törli, ha moderátorai vagy az algoritmusok felismerik. Ilyenkor akkor szúr szemet a Facebooknak a káros tevékenység, ha egy profil másnak adja ki magát, mint ami, illetve ha tartalmainak elérését egy koordinált hálózaton való megosztással igyekszik mesterségesen növelni.

A Lakmusz által megnevezettt oldalak a következők:

 • HUN-News (2017.11.03-ig Daily Migrants) – 10 ezer követő
 • Hír Express – 18 ezer követő
 • Magyar Express – 7,2 ezer követő
 • Titkolt hírek – 11,2 ezer követő
 • Minden Ami Jobboldali és Aktuális – 5 ezer követő
 • Orbán Viktort miniszterelnöknek 2026-ban – 65 ezer tag
 • Napi migráns, oltás, politika – 2,9 ezer tag;
 • Orbán Viktor támogatói – 15 ezer követő
 • JOBBoldali médiahírek – 2,1 ezer követő
 • Keresztény Konzervatívok – 1,9 ezer követő
 • Orbán Viktort, Putyint és Trumpot támogatom – 734 követő

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220803_Osszehangoltan_mukodo_Facebookoldalak_kiterjedt_halozata_onti_ra_a_fogyasztokra_az_orosz_es_a_kormanypropagandat#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Csak még ijesztőbb lett a már eleve félelmetes humanoid robot, az Ameca – videó

Csak még ijesztőbb lett a már eleve félelmetes humanoid robot, az Ameca – videó

Nem ért véget az eddigi leghatékonyabbnak látszó humanoid robot, az Ameca fejlesztése – derül ki …