2022. október 7., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.07. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Olyan galaxist fotózott a Hubble, aminek ragyog a közepe

Hirdetés

Olyan galaxist fotózott a Hubble, aminek ragyog a közepe

Újabb lenyűgöző képet készített a Hubble űrteleszkóp, ezúttal az NGC 1961 kódjelű galaxis tanulmányozása közben. A képződmény egy AGN-típusú spirálgalaxis a zsiráf csillagképben.

Az AGN az Active Galactic Nucleus, azaz az aktív galaxismaggal rendelkező galaxisok csoportja. Ez a Wikipédia meghatározása szerint egy olyan galaxis, amely „az elektromágneses spektrum egy vagy több részén az átlagosnál lényegesen erősebb sugárzást bocsát ki. Az ilyen magot tartalmazó galaxis az aktív galaxis. A sugárzást a jelenlegi elméletek szerint a galaxismag középpontjában lévő, szupermasszív fekete lyuk, a körülötte keringő akkréciós korong, és a belőle kiinduló relativisztikus anyagsugár (jet) bocsátja ki.”

© NASA / ESA / J. Dalcanton (University of Washington) / R. Foley (University of California – Santa Cruz) / G. Kober (NASA Goddard/Catholic University of America)

Hirdetés

A NASA szerint az NGC 1961 egy meglehetősen gyakori galaxis, ami alacsony energiájú, töltött részecskéket bocsát ki. A galaxis a Földtől nagyjából 180 millió fényévre található.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220919_ngc_1961_galaxis_hubble_foto_nasa#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Egy otthonról dolgozó anyuka fejtette meg Al Capone titkos kódrendszerét

Egy otthonról dolgozó anyuka fejtette meg Al Capone titkos kódrendszerét

Az 1920-as években bevezetett alkoholtilalom következtében olyan gengszterek emelkedtek fel, mint Lucky Luciano, Bugs Morane …