2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Nem is erre tervezték a James Webb űrtávcsövet, mégis sikerült észlelnie egy szupernóvát

Hirdetés

Nem is erre tervezték a James Webb űrtávcsövet, mégis sikerült észlelnie egy szupernóvát

Bár a James Webb űrtávcső még csak kevés ideje üzemel, már ez idő alatt is sikerült meglepnie a kutatókat. És nem is egyszer: kiderült például, hogy a saját maga által felfedezett, és igen idősnek vélt galaxisnál van egy még öregebb, aztán pedig egy hatalmas, a Földnél is nagyobb viharról közölt adatokat.

Most is hasonló történt: a James Webb a jelek szerint egy galaxison belül megpillantott egy szupernóvát, vagyis egy csillag végső, nagy robbanásának eredményét. A galaxis, amiben a szupernóva található, az SDSS.J141930.11+5251593 azonosítót kapta.

© Space Telescope Science Institute

Hirdetés

A kutatók – írta erről az Inverse – egyelőre csupán jelöltként tekintenek az objektumra, mert több információ szükséges ahhoz, hogy bármi biztosat lehessen mondani. És hogy miért olyan hangsúlyos mindez? Nos, azért, mert a James Webbet eredendően nem ilyen események, illetve objektumok kifürkészésére rakták össze. A szupernóvákat általában földi távcsökkel vizsgálják, amik eleve nagyobb területet képesek átfésülni, mint ez a műszer.

A berendezés öt nap alatt kétszer nézett rá a vélelmezett szupernóva helyszínére, és a második alkalommal az objektum már kissé halványodott. Ebből gondolják azt a szakemberek, hogy a James Webb egy szupernóvát vett észre.

A NASA-nál megfagyott a levegő: azt hitték, kidobtak az ablakon 10 milliárd dollárt

A James Webb űrteleszkóp üzembe helyezése során volt egy rövid pillanat, ami komoly pánikot eredményezett: a kutatók azt hitték, nem fog működni.

A szupernóvák természetüknél fogva néhány hónap alatt elhalványulnak, így a csillagászok a későbbi állapotukat már nem is tudják vizsgálni. A még detektálható szakaszok ezért kulcsfontosságúak, általuk ugyanis ki lehet deríteni, hogy milyen típusú csillag robbant fel. Ez a mostani jelölt esetében még nem ismert.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220803_james_webb_urtavcso_szupernova_urteleszkop_urtavcso#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Már 200 gleccser eltűnt az olasz Alpokban, és a helyzet egyre rosszabb lesz

Már 200 gleccser eltűnt az olasz Alpokban, és a helyzet egyre rosszabb lesz

A Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet szerdán közzétett jelentésében úgy fogalmazott, ez a globális felmelegedés következménye. …