2022. október 7., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.07. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Nagyon furcsa építmény találtak Prágánál, régebbi a piramisoknál is

Hirdetés

Nagyon furcsa építmény találtak Prágánál, régebbi a piramisoknál is

Egy kőkorszaki építmény maradványaira bukkantak a régészek Prága mellett – írta meg a LiveScience. A felfedezés érdekessége, hogy nagyjából 7000 éves, vagyis régebbi, mint az egyiptomi piramisok vagy a Stonehenge.

A késő újkőkorban felhúzott építményben a helyi gazdálkodó közösség tagjai gyűlhettek össze, a pontos rendeltetése azonban még ismeretlen. Az alapja 55 méter átmérőjű, vagyis nagyjából olyan széles, mint amilyen magas a pisai ferde torony.

A szakemberek még vizsgálják a létesítmény maradványait, de minden jel szerint annak a közösségnek a tagjai építették, akik ie. 4900 – 4400 között éltek a mai Csehország területén.

Hirdetés

Miroslav Kraus, a feltárás vezetője elmondta, először az 1980-as években szereztek tudomást a létesítmény maradványairól, amikor egy gázvezetéket fektettek le. Az egész építményt azonban most tudták csak feltárni. A szakemberek eddig kerámiadarabokat, állati csontokat és kőeszközöket találtak.

A kutatók azt remélik, a kormeghatározás után az is kiderülhet, van-e köze az építménynek a közelben talált, szintén a neolitikumból származó településhez.

(A kiemelt kép illusztráció.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220923_csehorszag_regeszet_feltaras_kokorszak#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Egy otthonról dolgozó anyuka fejtette meg Al Capone titkos kódrendszerét

Egy otthonról dolgozó anyuka fejtette meg Al Capone titkos kódrendszerét

Az 1920-as években bevezetett alkoholtilalom következtében olyan gengszterek emelkedtek fel, mint Lucky Luciano, Bugs Morane …