2022. május 18., szerdaMa Erik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.18. Erik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Moszkva felett repült a repülőgép, amiről atomháború idején is irányítani lehet Oroszországot

Hirdetés

Moszkva felett repült a repülőgép, amiről atomháború idején is irányítani lehet Oroszországot

A napokban Moszkva felett látták többször is elszállni azt a különleges repülőgépet, ami lehetővé tenné Vlagyimir Putyin számára, hogy egy nukleáris háború esetén is tovább irányítsa Oroszországot. Az Iljusin Il-80 Maxdome alacsonyan repült a város szélénél, így videót is sikerült készíteni róla.

A DailyMail beszámolója szerint az orosz tisztviselők azt állítják, hogy a repülőgéppel a május 9-i győzelem napjára gyakorlatoznak.

A repülőgépen – amit repülő Kremlként is emlegetnek, és ami a szovjet korszakból származik – a pilótafülkét leszámítva egyetlen ablak sincs. Az Il-80-at utoljára 2010-ben láthatták a győzelmi nap katonai parádéján. A repülőgépet két MiG-29-es kísérte, miközben a Boldog Vazul-székesegyház felett is elrepült.

Hirdetés

Az Il-80-at a levegőben is fel lehet tankolni. A gépet úgy alakították ki, hogy a fedélzetéről műholdas kapcsolattal lehet kommunikálni, így a fedélzetéről is irányítani lehetne az orosz hadsereget. A hajtóműveknél két nagy elektromos generátor található, amelyek biztosítják az áramellátást a gép számára.

A gép 60 méter hosszú, a szárnyfesztávolsága 48 méter. A levegőbe emelkedve legfeljebb 850 km-t tud megtenni óránként, a hatótávolsága pedig 3600 km. Az Il-80-ból összesen négy darab készült, az első 1987. március 5-én emelkedett a magasba.

Készül Amerika új „Végítélet” repülője

Az amerikai hadseregnek eddig is voltak ítéletnapi repülői, de hamarosan modernebbekre cserélik őket. A járműveket egy esetleges atomháborúban használná az USA.

A jövőben az Il-80-ast nyugdíjazni fogják, és a tervek szerint az újabb fejlesztésű Iljushin 96-400M-re cserélik majd le. Az új flotta első gépét már építik, ám úgy vélik, hogy egylőre még nincs készen. 2021-ben a négy Il-80-as egyikét kifosztották: 39 rádióberendezést vittek el, amelyek aranyat és platinát is tartalmaztak.

A lap szerint a katonai felvonuláson a stratégiai rakétahordozó Tu-95MS és Tu-160 is repülni fog, ott mutatják majd be az ötödik generációs vadászrepülőgépet, a Su-57-et, valamint a Tu-22M3 nagy hatótávolsággal rendelkező bombázót. Az orosz védelmi minisztérium pedig megerősítette, hogy nyolc darab MiG-29SMT Z-alakban fog repülni, ami az ukrajnai háború orosz szimbóluma lett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220505_repulogep_il_80_maxdome_oroszorszag_vlagyimir_putyin#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Különleges okosóra lesz a Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Ice Universe újabb információkat tudott meg a Samsung Galaxy Watch 5 Pro néven érkező, prémium …