2022. január 18., keddMa Piroska napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2022.01.18. Piroska Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Mit tudnak a 16 ezer forintos kütyük, amik figyelik a légzésünket, mozgásunkat, alvásunkat?

Hirdetés

Mit tudnak a 16 ezer forintos kütyük, amik figyelik a légzésünket, mozgásunkat, alvásunkat?

2014 nyarán piacra dobtak egy apró és nagyon olcsó készüléket, melyről akkor még kevesen sejtették, hogy idővel mekkora karriert fog befutni. Ez volt a Xiaomi első aktivitásmérője, az első Band, mely nem akart több lenni, mint ami: egy széles tömegek számára elérhető árú filléres kütyü, mellyel a főbb tevékenységeink nyomon követhetők.

Legutóbb tavaly ősszel vendégeskedett nálunk ilyen, konkrétan a Mi Band 5, amelynek most nemes egyszerűséggel Mi Band 6 néven érkezett meg az utódja. De nincs egyedül: a Xiaomi újdonságát a Honor ugyancsak nemrégiben debütált Band 6-os eszközével hasonlítottuk össze.

Xiaomi Mi Band 6 és Honor Band 6
© László Ferenc

Hirdetés

A kijelző és környéke

Kezdjük rögtön egy remek hírrel: a Mi Band 6 központi egysége változatlan méretű maradt, így használhatók hozzá az előd szíjai, sőt, annak mágnesesen felcuppantható töltője is. A tömeg alig több mint 1 grammal nőtt, a 12,8 grammos készüléket még mindig szinte alig érezni a csuklónkon.

Tavalyhoz képest a legfontosabb változás, hogy az előlapnak minden korábbinál nagyobb részét uralja a színes AMOLED érintőkijelző. A képátló 1,1-ről 1,56 colra nőtt, a sarkok látványosan le lettek kerekítve. Nemcsak a méret, a felbontás is nőtt, a képminőség is javult, még ha csak minimális mértékben is.

A fényerő lényegében változatlan maradt. Egyetlen gombot sem kapunk, minden a kijelző tapogatásával intézhető, és tapasztalataink szerint ezzel nincs is probléma.

Xiaomi Mi Band 5 és 6
© László Ferenc

A Honor hasonló nevet kapott kütyüje esetében komolyabb méretbeli változásoknak lehetünk tanúi. A 18 grammos Band 6 már-már okosórára emlékeztető kialakítású, és míg az elődjén csak egy 0,95 colos panel volt, addig rajta már egy 1,47 colos érintőkijelző teljesít szolgálatot.

De a számok becsapósak, a Honor-féle 1,47 col ezúttal több a gyakorlatban, mint a Xiaomi 1,56 colja.

A miértre a képarány táján kapjuk meg a választ. A hosszúkás Mi Band 6 még akkor is közel 30 százalékkal kisebb felületű képernyővel bír, ha nem vesszük számításba az erősen lekerekített sarkokat. A Honor tehát jelentősen nagyobb, jobban átlátható képernyőt tudhat magáénak, de ha valaki Mi Band 5-ről vált 6-ra, az is komoly előrelépést tapasztalhat.

Honor Band 6
© László Ferenc

Milyenek a gyakorlatban?

A legegyszerűbb módja a felébresztésnek a kezünk egyszerű felemelése, melynek hatására automatikusan bekapcsol a kijelző. A Honor e tekintetben sokkal gyorsabb, kivétel nélkül minden próbálkozásunkra fürgébben jelenítette meg a pontos időt és egyéb adatokat tartalmazó kijelzőt.

De mi van akkor, ha nem csuklómozdulattal akarjuk/tudjuk felébreszteni karpántunkat? Nos, e tekintetben a Xiaominak áll a zászló, melynek elég óvatosan rákoppintani a kijelzőjére, ami ennek hatására gyorsan fel is ébred. A másik készüléknél ez az eljárás nem működik, helyette a jobb oldali gombot kell megnyomnunk, ami szerintünk nem annyira kényelmes megoldás.

Xiaomi Mi Band 6
© László Ferenc

A kezdőképernyő mindkét esetben igen informatív és könnyen személyre szabható, a főmenü mind a Xiaomin, mind a Honoron mintegy 2,5 ikont jelenít meg egyszerre. Szkrollozási sebesség tekintetében nem fedeztünk fel lényeges különbséget.

Negatívum, hogy fényszenzorról egyik gyártó sem gondoskodott, a fényerőt mindkét esetben manuálisan, öt fokozatban lehet állítani.

Az üzenetek egész jól elolvashatók, a magyar ékezetes karakterek javarészt hibátlanul jelennek meg, az e-maileknek viszont csak a tárgya látható és nincs lehetőség visszajelzésre, bár ez utóbbi az ilyen kompakt készülékek esetében nem feltétlenül elvárás. A Xiaomin részleges az emojitámogatás, a Honoron viszont egyetlen emojit sem kapunk.

Honor Band 6
© László Ferenc

Szolgáltatások

Kihangosítás nem meglepő módon nincs, a hívások egyszerűen némíthatók, elutasíthatók. A 24 órás pulzusmérés mindkét esetben biztosított, mint ahogy stresszelemzést, ciklusnaptárt, légzésgyakorlatokat, illetve fejlett alvásfigyelést is kapunk.

A Xiaomin újdonság az alvás közbeni légzésfigyelés, amivel nem árt csínján bánni, mert jelentősen csökkentheti az üzemidőt.

A koronavírus sújtotta időkben jó szolgálatot tehet a véroxigénszint-mérés, még ha persze nem is orvosi eszköz pontosságú. Ezt már a HonorBand 5 is tudta, Xiaomi vonalon viszont a 6-os készülékben debütált ez a feature. Az SpO2-szintet kérésre mérik a kütyük, ha 24 órás megfigyelést szeretnénk, akkor a Honor Band 6 kicsit nagyobb tudású testvérmodellje, a Huawei Band 6 felé kell kacsintgatnunk.

Xiaomi Mi Band 6
© László Ferenc

A sporttevékenységek közül mindkét tesztalanyunk a hat leggyakoribbat képes automatikusan felismerni. A Honoron 10, a Xiaomin 30 sportág található, de utóbbin ezen mennyiség nagyrésze elég egyszerű megvalósítású, vagyis konkrétan csak a pulzust méri és az elégetett kalóriát számolja. A már említett Huawei Band 6 e tekintetben mindent ver a maga 96 sporttevékenységével, de persze ezek nagy része is relatíve puritán kivitelű.

EKG és GPS egyik eszközben sincs. Amennyiben például gyaloglás, futás vagy biciklizés közben nálunk van a mobilunk, akkor annak GPS-adatai révén semmi akadálya a nyomvonalrögzítésnek és a pontos távolságmérésnek.

Honor Band 6
© László Ferenc

A Mi Band 6-on újdonság az edzéstörténet lekérdezési lehetőség, de persze a tevékenységek komolyabb elemzéséhez, illetve a részletesebb beállítások eléréshez a telefonunkon futó Mi Fit alkalmazást érdemes használni. A Honor Band 6 esetében erre a célra a Huawei Egészség alkalmazás való.

A Xiaomi saját fejlesztése az úgynevezett PAI (Personal Activity Intelligence). Ennek lényege, hogy nemünk, korunk és a rögzített adatok alapján egy személyes vitalitás indexet kapunk, melynek alapján tájékozódhatunk aktuális egészségi szintünkről, illetve javíthatunk is azon. Zenevezérlést, időjárás-jelentést, kamera távkioldást és telefonkereső funkciót mindkét karpánttól kapunk.

Xiaomi
© László Ferenc

Honor
© László Ferenc

A Mi Band 6-ban egy 125 mAh-s, a Honor Band 6-ban pedig egy 180 mAh-s akkumulátor található, de mivel utóbbi kütyü nagyobb fogyasztású, az üzemidők lényegében megegyeznek egymással. Ez pedig azt jelenti, hogy a gyártók által hangoztatott 2 hét helyett a gyakorlatban 7–9 napos valós használati időre lehet számítani. A Honor viszont kétszer gyorsabban tölt, ami azt jelenti, hogy egy teljes töltés akár kevesebb, mint 1 óra alatt letudható.

A vízálló kivitel, illetve az Android/iOS támogatás természetesen mindkét esetben adott, az NFC-t viszont itt is, ott is elbukjuk.

Xiaomi Mi Band 6 és Honor Band 6
© László Ferenc

Konklúzió, árak

A Xiaomi Mi Band 6 kevesebbet, a Honor Band 6 többet változott az elődjéhez képest, de mindkét delikvens nagyon szerethetőre sikeredett, és elsősorban azoknak való, akik a normál okosórákat túl nagynak és/vagy túl drágának tartják. Az ár egész biztosan nem lesz vízválasztó, ugyanis mindkét készülék árcéduláján mintegy 16–18 ezer forintos összeg olvasható.

A Xiaomi újdonsága elsősorban kompakt mérete, megnövelt kijelzője és új SpO2-funkciója révén csábíthat vásárlásra, a Honor új kütyüje pedig azoknak való inkább, akiknek a még nagyobb kijelző megér annyit, hogy maga a készülék nagyobb az átlagos aktivitásmérőknél. A 20 ezer forint körüli Huawei Band 6 ugyanazt tudja, mint Honor testvérmodellje, illetve megfejeli azt az extra sporttevékenységekkel és a 24 órás véroxigénszint-méréssel.

8-12 ezer forint magasságában jó vétel lehet az előző generáció, vagyis a Xiaomi Mi Band 5 és a Honor Band 5. Amennyiben kicsit feljebb lépnénk, akkor az 1,64 colos Honor Watch ES és Huawei Watch Fit jöhet szóba, melyek a 28–30 ezer forintos árkategóriában mozognak. Utóbbi előnye, hogy beépített GPS-vevővel bír, így nem feltétlenül kell mobilt vinnünk magunkkal sportoláshoz.

Xiaomi Mi Band 5 és 6, Honor Band 6 és Honor Watch ES
© László Ferenc

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20210703_xiaomi_mi_band_6_vagy_honor_band_6_teszt_velemeny#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Se turbó, se kuplung: mennyivel kevesebb alkatrésszel mennek nagyot az elektromos autók?

Se turbó, se kuplung: mennyivel kevesebb alkatrésszel mennek nagyot az elektromos autók?

Mostanság szinte még a csapból is az Európai Unióban a közelmúltban bevezetett CO2-kvóta folyik, melynek …