2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Minden feltétel adott lehet, hogy élet legyen a Szaturnusz holdján

Hirdetés

Minden feltétel adott lehet, hogy élet legyen a Szaturnusz holdján

Sokáig nem foglalkoztak mélyebben a kutatók a Szaturnusz hatodik holdjával, az Enceladusszal, ám az elmúlt években egyre nagyobb figyelem szegeződött rá. Az égitest azért is lehet kifejezetten éredkes, mert választ adhat a kérdésre: vajon van-e élet a Földön kívül is az univerzumban?

Az ember létezéséhez számos elemre van szükség, ám ezek között csupán öt olyan van, ami a Földön minden élőlénynek alapvető: ezek a hidrogén, az oxigén, a szén, a foszfor és a nitrogén. Miután kiderült, hogy az Enceladus felszínét folyékony óceán borítja – a jégpáncél alatt –, így a kutatók érdeklődését is felkeltette, ugyanis az öt elemből kettő biztos, hogy bőségesen rendelkezésre áll ott.

Lenyűgöző videót tett közzé a NASA, saját jövőnket láthatjuk rajta

Bár az amerikai űrkutatási hivatalnál a munka komoly, tudományos alapokon folyik, néha azért álmodozni is kell. A NASA Goddard Űrközpontja egy science fiction mozik hangulatát idéző, rövid videóban villantja fel, milyen kalandokban lehet majd része az emberiségnek.

Hirdetés

Az Enceladus óceánját ugyan vastag jégpáncél borítja, ám a víz időnként áttör azon, és a világűr felé szökik. A hold csóváiban lévő metán és ammónia megerősíti, hogy a nitrogén és a szén is jelen van az Enceladus óceánjában. A foszforral kapcsolatban azonban kétségük támadt.

Bár más lehetőség is van az élet kialakulásához, foszfor nélkül az osztódó organizmusok kialakulására jóval kisebb az esély. A Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos lapban megjelent publikáció alapján azonban úgy tűnik, a foszfor hiánya nem is jelent akkora problémát. Mivel a foszfor jelenlétére irányuló kutatások egyelőre még távolinak tűnnek, ezért a kutatók más módot kerestek, hogy kiderítsék, van-e élet az égitesten.

Életre alkalmas lehet a Szaturnusz egyik holdja

A Cassini űrszonda olyan szerves molekulákat talált, amelyeket eddig még soha a Földön kívül.

Mivel a Szaturnusz holdjának magja szilárd, így szinte biztos, hogy tartalmazza az univerzum összes gyakori elemét, beleértve a foszfort is. A tanulmány modellezte a mag és az óceán kölcsönhatását, hogy kiderüljön, az elem belekerül-e a kőzetből az óceánba. Megállapították, hogy a nyomás, a hőmérséklet és a környezet PH-értéke megfelelő ahhoz, hogy oldott formában ez megtörténjen – különösen ortofoszfát formájában kerülhet a vízbe a foszfor.

Mindez nem jelenti azt, hogy ténylegesen van élet az Enceladuszon, de azt igen, hogy a kialakulásához adottak lehetnek az elemi feltételek.

Erre a kérdésre a későbbi missziók adhatnak majd választ.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220922_szaturnusz_hold_enceladus_elet_urkutatas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

A világ legolcsóbb árama 500-szor kevesebbe kerül, mint a magyar – ezt használja ki egy …