2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Mindegy, hogy kövér vagy sovány, mindenki hazudik az evésről

Hirdetés

Mindegy, hogy kövér vagy sovány, mindenki hazudik az evésről

Egyforma mértékben hazudnak az elfogyasztott ételekről, bevitt kalóriákról az emberek, függetlenül a testalkatuktól – állítják brit kutatók az American Journal of Human Biology folyóiratban megjelent tanulmányukban. Az Essexi Egyetem kutatói 221 felnőttet vontak be a vizsgálataikba. A résztvevők átlagéletkora 54 év volt, és kövérek, soványak egyaránt voltak közöttük. Étkezési naplót kellett vezetniük az elfogyasztott kalóriák feltüntetésével, a kutatók pedig nyomon követték a táplálkozásukat.

Mint kiderült, az elhízottabbak átlagosan 1200 kalóriával, a vékonyabbak 800 kalóriával becsülték alá, hogy mennyi kalóriát visznek be egy nap. Viszont – érveltek a kutatók – a kövérebbek 13 százalékkal több energiát égettek el a napi feladatok során, ami nagyjából 800 kalóriának felel meg, azaz összességében nem hazudnak többet a kalóriabevitelről.

Mindez megváltoztathatja azt a közhiedelmet, hogy az elhízott emberek jobban elferdítik energiabevitelüket, mint a soványabbak – írják a kutatók. Egyúttal az Egyesült Királyság kormányához fordulnak, hogy vizsgálják felül azokat az egészségügyi tanácsokat, amelyeket az emberek által bejelentett energiabeviteli értékekre támaszkodva alakítottak ki.

Hirdetés

Bár az említett tanulmány nem foglalkozott a jelenség mögöttes okaival, a ZME Science egy nemrég megjelent kutatást idéz ebben a témakörben. A londoni City University Bayes Business School szakemberei megfigyelték, hogy az emberek hajlamosabbak egészségesebb ételeket választani, amikor másokkal vannak együtt, mert félnek a negatív megítéléstől.

© McMaster

A kutatók körülbelül ezer embert kérdeztek meg, és több száz felnőttel végeztek kísérleteket egy amerikai nagyvárosban és egyetemen. Az egyik kísérlet az M&M és a mazsola közötti választást kínálta snackként. Amikor a résztvevők egyetemi diáktársaik jelenlétében voltak, mindössze 12 százalékuk választotta az egészségesebb mazsolát. Amikor azonban a résztvevők egy másik egyetemről érkezett ismeretlen hallgatókkal voltak együtt, ez az arány 31 százalékra nőtt. Hogy mi ennek az oka? A kutatók azzal érveltek, hogy az emberek gyakran azért választanak egészségesebb ételeket, hogy pozitívabb benyomást keltsenek másokban. „Eredményeink nagyon fontosak lehetnek azok számára, akik egészségesebb táplálkozási gyakorlatot szeretnének elérni – írják a szakemberek a Psychology & Marketing folyóiratban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220803_brit_kutatas_kaloriabevitel_beismeres#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 112 km/órával lövi ki a „töltényeket” ez a játékpuska – videó

112 km/órával lövi ki a „töltényeket” ez a játékpuska – videó

A játékpuskákkal már szinte Dunát lehetne önteni, annyiféle van belőlük, így a gyártók lépten-nyomon megpróbálnak …