2022. október 3., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.03. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Miért gyászolják több millióan II. Erzsébet királynőt?

Hirdetés

Miért gyászolják több millióan II. Erzsébet királynőt?

II. Erzsébet kriálynő halála nemcsak az Egyesült Királyságot, az egész világot gyászba borította. Az, hogy a közvetlen családtagok gyászolnak valakit, akit közvetlenül ismertek és szerettek, teljesen természetes dolog, de mit érezhet mindenki más? Tekinthetjük-e egyátalán gyásznak azt az érzést, amikor valaki olyasvalaki elvesztése miatt szomorkodunk, akit nem is ismertünk?

Erre a kérdésre a Nature igyekszik választ adni. Michael Cholbi, az Edinburghi Egyetem filozófusa szerint az eddigi kutatások leginkább a közeli hozzátartozók gyászélményével foglalkoztak. A paraszociális kapcsolatok – ez az a kapcsolati forma, ami egy médiafogyasztó és egy médiában szereplő ember között alakul ki – Cholbi szerint szintén gyászreakciót válthatnak ki.

A kutatók szerint a paraszociális gyászt az ember úgy éli meg, mint egyfajta lehetőség elvesztését. Louise Richardson, a York-i Egyetem filozófusa szerint a gyász átélése egyfajta megzavarása a világgal kapcsolatos általános tapasztalásnak, így amikor bekövetkezik, akkor az eddigi feltételezéseink is törést szenvednek.

Hirdetés

Rekordszámú ember követte nyomon II. Erzsébet utolsó repülőútját

Soha nem követtek még annyian nyomon egyszerre egy repülőgépet, mint a napokban a II. Erzsébet holttestét szállító Boeing C17A Globemastert.

A feltételezett világ elmélete szerint az embereknek erős és megalapozott feltevései vannak a világról. A veszteségek, amelyek miatt gyászolunk megzavarhatják ezt. Mindez Richardson szerint magyarázatot ad arra, miért érzünk veszteséget a királynő halálával kapcsolatban.

Cholbi szerint szintén logikus, hogy az emberek egy közszereplő elvesztését gyászolják, főleg akkor, ha ugyanúgy sajátjuknak érzik az általa követett értékeket, vagy csodálják őt a világlátásáért. „Ilyenkor a saját értékeink elvesztése miatt is aggódunk” – emelte ki a szakember.

Egy 2012-es kutatás szerint az introjekció nevű folyamat segít megbírkózni egy híresség elvesztésével. Az interjokció azt jelenti, hogy azt feltételezzük egy adott személyről, hogy biztonyos tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeket a tulajdonságokat mi is elfogadjuk, ez pedig segít megküzdeni a gyásszal.

Andy Langford, a londoni székhelyű Cruse gyászjogi szervezet klinikai igazgatója szerint ha egy távoli embert gyászolunk, akkor a gyász érzése gyorsabban csökken, mintha egy közeli hozzátartozóról lenne szó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220916_ii_erzsebet_halala_gyaszfeldolgozas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Megkönyörült az Apple néhány régebbi iPad tulajdonosán

Megkönyörült az Apple néhány régebbi iPad tulajdonosán

Amikor az Apple kiadta az iPadOS 16-ot, az új rendszer egyik legérdekesebb frissítése a Stage Manager …