2022. május 19., csütörtökMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
2022.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Mi lehet a háttérben? Csökkent az Android piaci részesedése

Hirdetés

Mi lehet a háttérben? Csökkent az Android piaci részesedése

Jelenleg két mobil operációs rendszer uralja a piacot, az Android és az iOS. Míg az előbbit számos márka választja, addig az iOS-nek kizárólagossága van az iPhone-okon. Mindez magyarázza az Android fölényét: a Google operációs rendszere jelenleg 69,74 százalékos részesedéssel bír ezen a piacon. Ez igencsak jól hangzik, azonban némileg árnyalja a képet, hogy 2018 nyarán még 77,32 százalék volt ez a szám. Az Android dominanciája tehát fokozatosan csökken ezen a piacon, az elmúlt években részesedésének 7,58 százalékát engedte át – áll a StockApp jelentésében.

De vajon mi állhat a háttérben? A StockApp pénzügyi szakértője a téren belüli fokozottabb versenynek tulajdonítja az Android veszteségét. Az említett időszakban az iOS 6 százalékot erősödött, a 2018-as 19,4 százalékról 25,94 százalékra, bár az év végén mutatkozott némi visszaesés. (A fennmaradó részt más, kisléptékű operációs rendszerek adják.)

© StockApps

Hirdetés

Az adatokból az is kiderül, hogy az operációs rendszerek elterjedtsége földrajzi jellegű. Afrikában például az összes okostelefon 84 százaléka Android-alapú, az iOS a kontinens készülékeinek nagyjából 14 százalékán fut (mindez egyébként érthető a készülékek árai miatt).  Európában is tarol az Android, a piaci részesedése 69,32 száalék. Itt viszont jobbak a kilátások az iOS számára, kontinensünkön az okostelefonok 30 százalékán fut ez a rendszer.

Még inkább dominál az Android az ázsiai és a dél-amerikai kontinensen, 81, illetve 90 százalékkal. Az iOS részesedése 18 százalék Ázsiában és 10 százalék Dél-Amerikában. Igencsak szoros a csata az iOS és az Android között Észak-Amerikában és Óceániában. Az iOS mindkét régióban a piac 54 százalékát birtokolja, az Androidé csaknem 45 százalék.

A szakértő persze messze nem gondolja, hogy az Android bajban lenne. Szerinte az Android nyílt forráskódú természete és megfizethetősége világszerte megszerette a tömegekkel. Azt is hozzáteszi, hogy a Google behozhatatlan előnyre tett szert, és valami rendkívülire lenne szükség ahhoz, hogy az Apple és a többiek utolérjék.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220504_stockapps_android_piaci_reszesedese#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Csodás látvány: 2500 éves piramist vetíthet lakása közepére a telefonjával

Csodás látvány: 2500 éves piramist vetíthet lakása közepére a telefonjával

Virtuális túrát tehet otthonában, a vonaton vagy bárhol ülve az, aki felkeresi Meroé piramistemetőjét a …