2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Mennyit alszik naponta? A tudósok pontosan belőtték, mennyit kellene

Hirdetés

Mennyit alszik naponta? A tudósok pontosan belőtték, mennyit kellene

Amerikai és kínai tudósok a Nature Aging című tudományos folyóiratban publikálták ezzel kapcsolatos tanulmányukat. Mint írták: az ennél jelentősen több vagy kevesebb alvás a mentális egészség romlásával és a rosszabb mentális teljesítménnyel hozható összefüggésbe.

A Cambridge-i Egyetem és a sanghaji Fudan Egyetem tudósai majdnem félmillió 38 és 73 év közötti felnőtt adatait vizsgálták meg a UK Biobank brit adatbázisból. A vizsgálatban részt vevőket alvási szokásaikról, mentális egészségükről és jólétükről kérdezték, és egy sor kognitív tesztet is végeztettek velük. Csaknem 40 ezer résztvevő esetében a kutatók megkapták az agyukról készült MRI-felvételeket és a genetikai adataikat is.

Megerősítették a kutatók: működik Salvador Dalí különleges alvástechnikája

A különleges festő, Salvador Dalí úgy vélte, ha magához tér, mielőtt majdnem elaludna, azzal fokozni tudja a kreativitását. Úgy tűnik, igaza volt.

Hirdetés

Az adatok elemzéséből kiderült, hogy a középkorú és idősebb emberek esetében 7 óra az éjszakai alvás optimális időtartama. A tudósok hangsúlyozzák:

a napi 7 órának nem egy hét vagy hónap átlagában kell kijönnie, hanem fontos az is, hogy minden éjszaka nagyjából tartsuk az „előírást”.

A túl rövid, de a túl hosszú alvás is összefüggésbe hozható a kognitív teljesítmény csökkenésével, az érintettek lassabban teljesítették a teszteket, és gyengébb volt a figyelmük, valamint rosszabb a problémamegoldó képességük

az ideálisnál rendszeresen kevesebbet vagy többet alvó embereknél gyakrabban jelentkeztek a szorongás és a depresszió tünetei, és rosszabb volt a közérzetük.

Az eredmények birtokában a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy különösen idős korban nagyon fontos a jó alvás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220502_alvas_pihenes_mentalis_egeszseg#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Az előző korrekorder, a spanyol Saturnino de la Fuente Garcia valamivel kevesebb mint egy hónappal …