2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Megvizsgálták egy II. világháborús hajóroncs környezetét, kiderült, méreganyag szivárog a tengerbe – videó

Hirdetés

Megvizsgálták egy II. világháborús hajóroncs környezetét, kiderült, méreganyag szivárog a tengerbe – videó

Bár a hajóroncsok mesterséges zátonyként funkcionálhatnak a tengeri élővilág számára, az új kutatások arra is rámutatnak, hogy jelentős mértékű természetromobló hatásuk is lehet. Egy, a II. világháborúban elsüllyesztett német hajóból – amely már 80 éve pihen a víz mélyén – például veszélyes anyagok, köztük nehézfémek kerültek a vízbe.

A V-1302 John Mahn nevű járőrhajó, amely eredetileg halászhajó volt, 1942-ben süllyedt el az Északi-tenger belga részén. Annak érdekében, hogy kiderüljön, a hajó mennyire szennyez, a tudósok üledékmintákat vettek a tengerfenékről. Mint kiderült, nikkel és réz, valamint policiklusos aromás szénhidrogének kerültek belőle a környezetbe. Ez utóbbiak a szénben, kőolajban és benzinben található vegyi anyagok. Szivárog belőle az arzén és más, robbanásveszélyes vegyületek is.

A Frontiers in Marine Science című lapban publikált eredmény szerint a roncs nem csak beszennyezte a környezetet, de a tengerfenék mikrobiomját is megváltoztatta. A vizsgálat szerint azok a mikrobák, amelyek kapcsolódnak a policiklusos aromás szénhidrogénekhez (például a Rhodobacteraceae és a Chromatiaceae), nagyobb koncentrációban jelentek meg a területen.

Hirdetés

A kutatók számításai szerint az I. és a II. világháború idején elsüllyesztett hajóroncsok összesen 2,5-20,4 millió tonna kőolajat tartalmazhatnak, ami jól mutatja, milyen komoly problémát jelent, hogy ezek folyamatosan a vízbe szivárognak.

(A kiemelt kép illusztráció.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20221019_hajoroncs_masodik_vilaghaboru_tenger_okologia_mergezo_anyag#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

100 méterre is ellát az új robotfűnyíró

Az ECOVACS új robotfűnyírója GOAT G1 névre hallgat, ás TrueMapping lokalizációs rendszert használt, egy 360 …