2022. október 5., szerdaMa Aurél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
2022.10.05. Aurél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Megtalálták a víz új halmazállapotait – nem folyadék, nem is szilárd

Hirdetés

Megtalálták a víz új halmazállapotait – nem folyadék, nem is szilárd

A brit Cambridge-i Egyetem kutatói a víz egy újfajta halmazállapotát fedezték fel – számolt be róla az Interesting Engineering. A kutatók szerint szélsőséges nyomásértéken molekuláris szinten nem folyadék, de nem is szilárd. Az erre vonatkozó adatokat a Nature-ben közölték.

A kutatók felfedezése szerint a vízmolekula több állapoton is képeskeresztül menni, ilyen például a hexatikus és a szuperionikus fázis is. Előbbi állapotban a halmazállapota nem folyékony, de nem is szilárd. Venkat Kapil, a publikáció vezető szerzője szerint a hexatikus fázis megegyezik a kétdimenziós anyagokra vonatkozó korábbi elmélettel.

A másik, szuperionikus fázis esetében a víz molekulái úgy rendeződnek el, hogy az oxigén rácsot képez, míg a hidrogén folyamatosan mozog körülötte. Ehhez a fázishoz olyan extrém körülményeket kell teremteni, ami például az Uránusz vagy a Neptunusz magjában uralkodik.

Hirdetés

A kutatók egyelőre csak elméleti modellt tudtak felállítani arra vonatkozóan, mi történik a vízzel a nanométerű szinten. Ugyanakkor azt sejtik, hogy a hexatikus fázis megfigyelhető, ha a vizet graféncsatornába zárják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220919_viz_allapot_halmazallapot_fizika#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 „A MÁV vonatai az elmúlt 24 órában összesen 13 758 percet késtek”

„A MÁV vonatai az elmúlt 24 órában összesen 13 758 percet késtek”

A MÁV által üzemeltetett vonatoknál elég gyakori a késés. Ennek mértéke ugyanakkor változó, és napi …