2022. augusztus 8., hétfőMa László napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2022.08.08. László Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Megszületett egy vészforgatókönyv arra, hogyan alkalmazkodhatunk a klímaváltozáshoz

Hirdetés

Megszületett egy vészforgatókönyv arra, hogyan alkalmazkodhatunk a klímaváltozáshoz

Új-Zélandon 70 ezer tengerparti otthont fenyeget a tengervíz szintjének emelkedése és sok szárazföldi lakóház van kitéve a folyók áradása okozta veszélynek – közölte James Shaw klímaváltozásügyi miniszter a Nemzeti Alkalmazkodási Tervet ismertetésekor.

A miniszter csalódottságának adott hangot, hogy az elmúlt három évtizedben az egymást követő kormányok semmi érdemlegeset nem tettek annak érdekében, hogy az ország felkészüljön a klímaváltozás okozta kihívásokra.

A hat évre szóló, 200 oldalas alkalmazkodási tervben szerepel annak lehetősége, hogy szükség esetén áttelepítsenek alacsonyan fekvő lakóházakat és egyéb vagyontárgyakat az árvíz elől, amelyet az emelkedő tenger és az egyre erősebb viharok idézhetnek elő.

Hirdetés

Riadót fújtak a tudósok: most bepillantást kaphatunk abba, hogy látják majd gyerekeink az óceánokat

Az eddigi legnagyobb szivacsfehéredést tapasztalták Új-Zéland partjainál. Kutatók szerint több tízmillió szivacsot érinthetett az elhúzódó tengeri hőhullám, amely több helyen 213 napon át tartott.

A dokumentum szerint egyes erősen kitett térségekben tűrhetetlenné válhat a természeti csapások és a klímaváltozás együttese jelentette veszély.

A alkalmazkodási terv csak végső eszközként számol a rendezett visszavonulással, akárcsak a tengertől védő falak emelésével és házak cölöpökre helyezésével.

Térképre tették, hol nem lesz élhető a Föld, ha továbbra is ilyen ütemben pusztítjuk a bolygót

A klímaváltozás okozta, abnormális jelenségek a világ minden pontját érintik. Ezek egyik legsúlyosabb következménye, hogy bizonyos területeken néhány évtized múlva már lehetetlen lesz élni.

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás költségeit a háztulajdonosok, a biztosítók, a bankok, az önkormányzatok és a központi kormány megosztva viselné a terv értelmében. Tervezik azt is, hogy az eddiginél szélesebb körben hozzáférhetővé teszik a klímaváltozással kapcsolatos részletes adatokat, ami befolyásolhatja az ingatlanárakat és a biztosítási díjakat.

A Víz- és Légkörkutató Nemzeti Intézet adatai szerint 2022 első fele a második legmelegebb félév volt a szigetországban a feljegyzések kezdete óta, a 15 Celsius-fokos átlaghőmérséklet 1,2 fokkal haladta meg a szokásosat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220806_ujzeland_terv_klimavaltozashoz_valo_alkalmazkodas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Totális a félreértés a sok mobilozásról, magyar kutatók szerint sok minden éppen fordítva igaz

Totális a félreértés a sok mobilozásról, magyar kutatók szerint sok minden éppen fordítva igaz

Számos kutatás szerint a korai és túlzott tévénézés későbbi figyelemproblémákhoz és hiperaktivitáshoz vezethet. Ez fordítva …