2022. május 24., keddMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Megjött a magyar adat: 540 millió forintba kerül, mire feláll egy cég egy vírustámadásból

Hirdetés

Megjött a magyar adat: 540 millió forintba kerül, mire feláll egy cég egy vírustámadásból

Rendkívül lassan és költségesen lehet helyreállítani a vállalat működését és adatait, ha zsarolóvírus-támadás éri. Erre jutott State of Ransomware 2022 című tanulmányának készítése során a Sophos. A cég szerint a globális átlaggal megegyezően Magyarországon is négy hétbe telt helyre hozni a rendszereket. A helyreállítás költsége globális átlagban 1,4 millió dollár volt a vizsgált 2021-es évben. Ennek átlagos költsége Magyarországon 1,51 millió dollárt tett ki (azaz mintegy 540 millió forintot), Lengyelországban 1,78 millió dollár volt, Csehországban pedig 2,58 millió dollár.

A szervezetek 90 százaléka nyilatkozta azt, hogy a támadás hatással volt a működési képességére, a magánszektor áldozatainak 86 százaléka pedig azt mondta, hogy üzleti forgalmat és/vagy bevételt veszített a támadás miatt.

Magyarországon a vállalatok 97 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a támadás hatással volt a működésükre.

Hirdetés

A Sophos adatai szerint a közepes méretű szervezetek 83 százalékának volt kiberbiztosítása, amely kisegítette őt egy kibertámadás során. Magyarországon valamivel kevesebb rendelkeznek biztosítással: a megkérdezettek háromnegyede. Ennél többen Csehországban (89%) és Lengyelországban 91%).

A biztosító az esetek 98 százalékában ki is kifizette a felmerülő költségek egy részét vagy egészét. Az összes eset 40 százalékában állták a váltságdíj-kifizetést. Magyarország nem sokkal marad a globális átlag alatt: 100-ból 92 esetben fizetett a biztosító.

A kiberbiztosítással rendelkezők 94 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 12 hónapban megváltozott a biztosítás beszerzésével kapcsolatos tapasztalata – fokozódtak a kiberbiztonsági intézkedések iránti elvárások, komplexebbé vagy drágábbá váltak a kötvények, és kevesebb szervezet kínál biztosítási védelmet. A kelet európai országokban hasonló eredményre jutott a felmérés.

Az elmúlt években a kiberbűnözők számára egyre könnyebbé vált a zsarolóvírusok üzembe helyezése, és szinte minden elérhető lett szolgáltatás formájában – mutat rá az elemzés kapcsán Chester Wisniewski, a Sophos vezető kutatója. A szakember szerint ehhez adódik, hogy sok kiberbiztonsági szolgáltató fedezte a zsarolóvírusok utáni helyreállítási költségek széles skáláját, beleértve a váltságdíjat is, ami valószínűleg hozzájárul az egyre magasabb váltságdíj-követelésekhez.

Az eredmények azonban azt mutatják, hogy a kiberbiztosítás egyre szigorúbbá válik és a jövőben a ransomware-ek áldozatai kevésbé lehetnek hajlandók, vagy kevésbé lehetnek képesek kifizetni az eget rengető váltságdíjakat. A szakember szerint ezzel együtt nem csökken a zsarolóvírusos támadások általános kockázata.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220514_sophos_state_of_ransomware_zsarolovirus_tamadasok_magyarorszagon_statisztika_kiberbiztositas_valtsagdij#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Az ukránok egy újabb orosz „csodafegyvert” lőttek ki

Az ukránok egy újabb orosz „csodafegyvert” lőttek ki

Még pénteken mutatta be az ismert orosz haditudósító, Alekszandr „Szasa” Koc működés közben a világ …