2022. május 18., szerdaMa Erik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.18. Erik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Megcsinálták a világ leghatékonyabb napelemét, karnyújtásnyira az álomhatár

Hirdetés

Megcsinálták a világ leghatékonyabb napelemét, karnyújtásnyira az álomhatár

A svájci Lausanne-i Egyetem (EPFL) tudósai egy olyan napelemet fejlesztettek ki, amelynek hatékonysága elérte a 29,2 százalékot – számolt be róla a Renew Economy. A cél, hogy a jövőben átlépjék a 30 százalékos küszöböt.

Az elmúlt években a napelemek hatékonysága folyamatosan nőtt, ám a szilíciumból készült panelek a teljesítményük csúcsa felé közelednek. A globálisan széles körben használt szilícium alapú napelemek legfeljebb 27 százalékos hatékonysággal működhetnek a termodinamikai tulajdonságaik alapvető korlátai miatt.

Éjszaka is termeli az áramot egy új napelem, de van vele egy kis bökkenő

Az amerikai Stanford Egyetem mérnökei egy, az eddigieknél hatékonyabb napelemet készítettek, ám még ez is messze van a tökéletestől.

Hirdetés

Az EPFL mérnökei ezért azon dolgoznak, hogy leküzdjék a szilícium korlátait. Ennek érdekében olyan cellákkal kombinálták össze őket, amelyek képesek elnyelni a fényspektrum kék és zöld tartományát is, és azt hatékonyabban tudják használni. Ennek eredményeként jött létre az úgynevezett tandem napelem.

Ezekhez a leggyakrabban a perovszkit kristályt használják, amelyről néhány évvel ezelőtt kimutatták, hogy növeli a szilícium hatékonyságát anélkül, hogy növelné a gyártási költségeket. Az EPFL szakemberei azonban úgy találták, hogy ha az érdes szilíciumfelületet perovszkittal vonják be, az visszafogja a hatékonyságot.

Annyi energiát termel ez az új turbina, amennyit 12 napelemmel lehet előállítani

Az Idenergie nevű kanadai startup szerint az országoknak vízturbinákat kellene telepíteniük, mert azok éjjel-nappal biztosítják a szükséges energiát.

Hogy ezen változtassanak, 2018-ban elkezdtek kidolgozni egy eljárást, amivel egyenletes módon lehet kristályokat növeszteni a szilíciumra. Ennek eredménye lett a mostani, 29,2 százalékos eredmény. Ezzel sikerült túlszárnyalni a tavalyi rekordot.

A szakemberek most azon dolgoznak, hogy sikerüljön átlépni a 30 százalékos köszöböt, illetve, hogy a gyártási technológiát piacképessé tegyék.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220503_svajc_tandem_napelem_perovszkit_kristaly_szilicum#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Különleges okosóra lesz a Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Ice Universe újabb információkat tudott meg a Samsung Galaxy Watch 5 Pro néven érkező, prémium …