2022. október 3., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.03. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Megbecsülték a tudósok, hány hangya élhet összesen a világon

Hirdetés

Megbecsülték a tudósok, hány hangya élhet összesen a világon

A klasszikus mondás szerint hogy „ha ideges vagy, akkor számolj hangyákat.” Ezt fogadták meg nemrég a kutatók is – annak ellenére, hogy valószínűleg nem voltak idegesek –, és bár nem szó szerint számolták meg az élőlényeket, mégis adtak egy pontos becslést arra, mennyi élhet belőlük a Földön.

Ez a szám nem kevesebb, mint 20 billiárd, vagy ha úgy tetszetik, 20 ezerbillió, vagy ha esetleg ez a formátum tetszik, akkor:

20 000 000 000 000 000.

Hirdetés

Ez a 20 után 15 darab nullát jelent. Ha a Föld népességét 8 milliárdnak vesszük – ez a nap hamarosan elérkezik –, akkor minden emberre 2,5 millió hangya jut. Az sok.

Zsellér, szultán, betyár és vitéz – elkészült az első magyar hangyanév-katalógus

Elkészítették az első magyar hangyanév-katalógust az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának (ELKH ÖK) kutatói, ezzel immár a 126 magyarországi hangyafaj mindegyikének lett magyar elnevezése.

A szakemberek szerint a hangyák fontos részét képezik azökoszisztémának, ugynis levegőztetik a talajt, szétterítik a magvakat, lebontják a szerves anyagokat, élőhelyet teremtenek más állatok számára, valamint fontos részét képezik a táplálékláncnak. A világon jelenleg több mint 15 700 fajú és alfajú hangya él.

A PNAS-ban megjelent publikáció szerint a szakemberek 489, a hangyák számának meghatározásával foglalkozó publikációt tekintett át. A kutatás minden élőhelyre és kontinensre kiterjedt, beleértve az erdőket és a sivatagokat is.

Találtak egy hangyát a kutatók, ami összezsugorítja, majd vissza is növeszti az agyát

Az amerikai tudósok szerint a Harpegnathos saltator fajba tartozó hangyák képesek arra, hogy a kolónia fenntartása érdekében radikálisan megváltoztassák a testük felépítését.

Az eredmények összegzése után arra jutottak, hogy nagyjából 20 billiárd hangya élhet a Földön. Ez a szám 2-20-szor magasabb, mint a korábbi becslések.

A kutatók szerint ez 12 millió tonna száraz szén súlyának felel meg, ami a teljes emberiség össztömegének nagyjából 20 százaléka.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220921_hangya_kornyezet_okoszisztema_hangyak_szama_populacio#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Megkönyörült az Apple néhány régebbi iPad tulajdonosán

Megkönyörült az Apple néhány régebbi iPad tulajdonosán

Amikor az Apple kiadta az iPadOS 16-ot, az új rendszer egyik legérdekesebb frissítése a Stage Manager …