2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Már olyan ország is van, ahol kétszer gyorsabban emelkedik a tengerszint, mint ahogy várták

Hirdetés

Már olyan ország is van, ahol kétszer gyorsabban emelkedik a tengerszint, mint ahogy várták

Egyes térségekben évente már 3-4 milliméterrel emelkedik a tenger szintje – derül ki az adatokból, amelyeket hazai és külföldi tudósok tucatjai gyűjtöttek Új-Zéland tengerpartja mentén az elmúlt öt évben az NZ SeaRise című nagyszabású kutatási program keretében a kormány megbízásából.

A hatóságoknak a véltnél kevesebb idejük van a klímaváltozás következményeihez való alkalmazkodásra, így a part mentén élők áttelepítéséhez – hívták fel a figyelmet a kutatók.

© AFP / Valentino Belloni

Hirdetés

Míg globálisan a tengerszint félméteres emelkedése várható 2100-ig, a csendes-óceáni szigetország jelentős részein közel egy méterrel is emelkedhet a vízszint a szárazföld süllyedése miatt – közölte Tim Naish, a wellingtoni Viktória Egyetem professzora.

Egy ilyen emelkedés különösen katasztrofális hatással lenne a fővárosra, Wellingtonra, ahol a 2060-ig várt 30 centiméteres vízszintemelkedés már 2040-re bekövetkezhet. Ilyen mértékű szintemelkedés egyik következményeként évente várható károkat okozó áradás a városban.

Kiadta a figyelmeztetést a NASA: a következő 30 évben 100 év klímaváltozását élhetjük át

Az elkövetkező 30 évben akár annyival is megemelkedhet a világtengerek szintje, mint amennyivel az elmúlt 100 évben – jósolja az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az amerikai óceán- és légkörkutató központ (NOAA).

A legveszélyeztetettebb régió az Északi-sziget délkeleti partvidéke, Új-Zéland legsűrűbben lakott övezete. Különösen sérülékeny az 1,7 millió lakosú Auckland, amelynek városközpontját és egyes elővárosait fenyegethetik az áradások.

Az NZ SeaRise program keretében készült egy online térkép, amelyről a lakosok két kilométeres bontásban megtudhatják, hogy mekkora tengerszint-emelkedés várható a lakhelyükön vagy akár bárhol egy lakatlan szakaszon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220502_globalis_felmelegedes_tengerszint_emelkedese_uj_zeland#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Az előző korrekorder, a spanyol Saturnino de la Fuente Garcia valamivel kevesebb mint egy hónappal …