2022. szeptember 27., keddMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Mamutagyarat találtak egy váci építkezésen

Hirdetés

Mamutagyarat találtak egy váci építkezésen

Mamutagyarat találtak a Salisbury Régészeti Kft. szakemberei egy ásatáson Vácon – közölte a cég a honlapján. A Kőhíd utcában, a büki szigettől nem messze egy leendő mélygarázs helyén végeztek megelőző feltárást a régészek a Ferenczy Múzeumi Centrum megbízásából. A cikk szerint közel ezer négyzetméteres területet vizsgáltak át és bronzkori kerámiatöredékeket, illetve egy legalább két, neolitikumra visszavezethető, cölöpszerkezetes házat találtak.

Azonban nem ezek voltak a legérdekesebb leletek, mert egy mamutagyarba botlottak a régészek, amit ráadásul először megkövesedett fának néztek. „Egy mamutagyar felfedezése igazán ritka leletnek számít, főként egy neolit és bronzkori területen. Hiába kerestünk itt a paleolitikumra utaló nyomokat, nem találtunk. Ezek az óriási emlősök a kőkorszak emberének kortársai voltak, ezért nem tudjuk, hogy a mamutagyar hogyan kerülhetett ide. Izgalmas kérdés lehet, hogy vajon a neolitikum kori farmerek vitték oda vagy a folyó hordalékával került a felfedezési helyszínre. Egyelőre csak feltételezéseink vannak, de az újkori bolygatás során is ide kerülhetett” – mondta Fajka Szilárd régész.

(null)

(null)

Hirdetés

A kb. 80 centiméteres agyar most a régészeti cég műhelyébe került, feltehetően a Természettudományi Múzeumban fogják tovább vizsgálni. A legközelebbi ilyen leletet Budapesten találták, a mai Mammut áruház területén. Akkor egy csontváz, egy koponya és egy mamutagyar hevert a föld mélyén.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220916_mamutagyar_vaci_epitkezes_melygarazs#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Két kamerát tenne a kijelző alá a Samsung, arcfelismerő rendszert csinálna belőlük

Két kamerát tenne a kijelző alá a Samsung, arcfelismerő rendszert csinálna belőlük

A jelek szerint a Samsung egy különleges arcfelismerő rendszeren dolgozik. A holland nyelvű Galaxy Club …