2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Majomhimlővel fertőzött kutyát találtak Franciaországban, a gazdáitól kapta el a betegséget

Hirdetés

Majomhimlővel fertőzött kutyát találtak Franciaországban, a gazdáitól kapta el a betegséget

Fertőzött gazdáitól kapta el a majomhimlőt egy olasz agár Franciaországban – jelentették be tudósok a Live Science szerint. A lap hozzáteszi: ez az első olyan dokumentált majomhimlős eset, amikor emberről háziállatra terjedő betegségről számoltak be.

A The Lancet című folyóiratban megjelent kutatási anyag szerint a kutya attól betegedhetett meg, hogy a vírussal fertőzött gazdái ágyában aludt. A két férfi nyitott kapcsolatban él, ők harmadik féltől kaphatták el a betegséget. A Live Science ezzel kapcsolatban hangsúlyozza:

a majomhimlő nem nemi betegség, a fertőzést pedig bárki elkaphatja, akár úgy is, hogy olyan felülettel vagy anyaggal érintkezik (például ágynemű, ruha), amin megtalálhatók a fertőzött személy testnedvei.

Hirdetés

Az emberekhez hasonlóan a kutyán is megjelentek a majomhimlő kiütéses tünetei. Ezek az elváltozások 12 nappal azután jelentkeztek az állaton, hogy gazdái tüneteket kezdtek mutatni. Ezután tesztet végeztek, ami azt mutatta, hogy az állat pozitív, és a vírus, ami megbetegítette, megegyezik a gazdáit megfertőző vírussal.

Az amerikai betegségellenőrzési (CDC) központ augusztus 12-i ajánlásában már felhívta rá a figyelmet, hogy a kutyák is megfertőződhetnek majomhimlővel. Ugyanezen az oldalon számos más állatot is felsorolnak, amelyekről ismert, hogy fogékonyak a majomhimlőre. Ilyenek például a mókusok, a csincsillák és a sünök is.

Rosamund Lewis, a WHO majomhimlővel foglalkozó szakértője azt mondta: arra egyelőre semmilyen bizonyíték nincs, hogy a fertőzés visszafelé is működik, azaz hogy az állatok is képesek továbbadni a betegséget embernek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220817_majomhimlo_kutya_franciaorszag#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

A világ legolcsóbb árama 500-szor kevesebbe kerül, mint a magyar – ezt használja ki egy …