2022. augusztus 18., csütörtökMa Ilona napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
2022.08.18. Ilona Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Magyarországon több mint jó a net, de a digitális fejlettségünkkel aligha villoghatunk

Hirdetés

Magyarországon több mint jó a net, de a digitális fejlettségünkkel aligha villoghatunk

Az e-közigazgatási szolgáltatások növekvő igénybevételének köszönhetően Magyarország egy helyet előre lépett ugyan az uniós országok digitális teljesítményét mérő DESI Index rangsorában, de a 22. hely továbbra is nagyon súlyos elmaradást jelent az uniós átlagoktól szinte valamennyi dimenzióban – áll az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért szerdai közleményében.

Amiben jobban teljesítünk

Az uniós mutatók alapján Magyarország jól teljesít a vezetékes szélessávú internet-hozzáférés terén (83 százalék az uniós 78 százalékhoz képest), és jóval magasabb (21,8 százalék) a legalább 1 Gbps sebességet kínáló hozzáférések aránya az uniós átlagnál (7,6 százalék). A digitális közszolgáltatások igénybevételében jelentős előrelépés történt a pandémia idején: a hazai internethasználók 81 százaléka vett igénybe online közigazgatási szolgáltatásokat, ami 17 százalékpontos javulás az előző évhez képest, és 16 százalékponttal jobb az EU-s átlagnál.

Hirdetés

Ugyanakkor a digitális közszolgáltatások kínálati oldalán az állampolgároknak és vállalkozásoknak nyújtott szolgáltatások köre és minősége továbbra is elmarad az uniós átlagtól.

Óriási lemaradásban a magyar vállalkozások

Továbbra is hatalmas a lemaradás a vállalkozások digitalizációjában: a digitális technológiák integrációja dimenzióban Magyarország – Románia és Bulgária társaságában – a 25. helyen szerepel. Az IVSZ szerint a magyar vállalkozások többsége nem használja ki a digitális technológiák kínálta lehetőségeket: a DESI 2022-es számai szerint csupán 34 százalék a legalább alapszintű digitális intenzitással rendelkező kkv-k aránya (amelyek tevékenységükhöz használnak elektronikus megoldásokat, például számlázást), ami jelentősen elmarad az uniós 55 százaléktól.

© IVSZ

A hazai vállalkozások az elektronikus információmegosztás (például saját online jelenléttel rendelkeznek) használatában is elmaradnak az EU-s átlagtól (38 százalék), mivel csupán 21 százalékuk él ezzel. De elég komoly a lemaradás itthon a vállalkozások közösségimédia-használatában (13 százalék, míg az EU-s arány 29), az e-számlázás használatában (13 vs. 32 százalék), illetve az olyan fejlett digitális technológiák alkalmazásában, mint a big data (7 vs. 14 százalék), a felhőszolgáltatások (21 vs. 34), vagy a mesterséges intelligencia (3 vs. 8).

Még több informatikus kell

Magyarországon a DESI adatfelvételének évében a diplomások 3,1 százaléka folytatott IKT-vel (azaz információs és kommunikációs technológiákkal) kapcsolatos tanulmányokat (az uniós átlag 3,9 százalék), és az IKT-szakemberek aránya továbbra is elég alacsony (3,9 százalék, míg az uniós átlag 4,5 százalék), ahogy a női informatikusoké is (14 százalék az arányuk az uniós 19 százalékhoz képest).

A közlemény szerint az IVSZ az elmúlt években számos javaslatot tett le a szakpolitikai döntéshozók asztalára a digitális szolgáltatások igénybevételéhez szükséges alapszintű kompetenciák fejlesztése, illetve a digitális – és különösen az informatikai – munkaerőhiány mérséklése érdekében. A szövetség közreműködésével készült korábbi felmérés szerint az informatikus mérnökök és IT szakemberek esetében a hiány két éven belül akár a 26 ezer főt is elérheti, míg egyes kutatások ennél is riasztóbb képet festenek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220803_digitalis_fejlettseg_desi_e_kozigazgatas_szelessavu_internet_unio_tagorszagok_felmeres_desi_2022#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Csak még ijesztőbb lett a már eleve félelmetes humanoid robot, az Ameca – videó

Csak még ijesztőbb lett a már eleve félelmetes humanoid robot, az Ameca – videó

Nem ért véget az eddigi leghatékonyabbnak látszó humanoid robot, az Ameca fejlesztése – derül ki …