2022. október 7., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.07. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Magyar tudósokat díjaztak az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Hirdetés

Magyar tudósokat díjaztak az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Az Európa Bajnokság különdíját (European Synchrotron Radiation Facility, ESRF) Barna Benedek László, a Budapesti Szent István Gimnázium tanulója nyerte el az „UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz” projektjével.

Az UV-Covbel egy olyan orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezés, amely a fehérjék jelölésére szolgál, ez az úgynevezett ligand alapú fotokémiai jelölés. A fehérjét az UV led megvilágítja, ezáltal egy olyan jelölés jön létre a fehérjén, ami hosszú ideig tart, és sokáig vizsgálható.

A másik különdíjat, a tudományt és a társadalmat legjobban összekötő Bright Young Minds Awardot, Kovács Nóra Anna, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium tanulója nyerte el. Projektjével igyekezett megalkotni egy teljesen új viszonyulásmódot a környezetszennyezési károk csökkentésére, melyet Társadalmi Tükör Technológiának (Social Mirror Technology) nevezett el. Első prototípusával, Rustyval, azt szeretné elérni, hogy képfelismerésre és feldolgozásra optimalizált kisméretű robotok segítségével detektálják és monitorozzák az eldobott hulladékokat.

Hirdetés

A közleményben ismertetik, hogy a több lépcsős európai versenyre a helyi országos megmérettetéseken sikeresen szereplő középiskolás diákok juthatnak ki, az idén 65 000 fiatal közül több lépcsőben választották ki a döntőbe került 35 ország 132 projektjét.

Magyarországot a hazai Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első helyezettjei képviselték három projekttel.

A magyar delegációt Ivánka Gábor, a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) elnöke vezette – tájékoztatott a MISZ.

(A kiemelt kép illusztráció.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220919_fiatal_tudosok_versenye_magyar_dijazottak#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Egy otthonról dolgozó anyuka fejtette meg Al Capone titkos kódrendszerét

Egy otthonról dolgozó anyuka fejtette meg Al Capone titkos kódrendszerét

Az 1920-as években bevezetett alkoholtilalom következtében olyan gengszterek emelkedtek fel, mint Lucky Luciano, Bugs Morane …