2020. szeptember 19., szombatMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Magyar érmek is születtek a diákolimpián

Magyar érmek is születtek a diákolimpián

Az idei Közép-Európai Informatikai Diákolimpián (CEOI) tizenhárom ország ötvenöt, húsz évesnél fiatalabb diákja vett részt. A magyar diákok egy ezüst-, és két bronzérmet szereztek, míg aranyéremmel idén két lengyel, egy cseh és egy horvát versenyző térhetett haza.

A péntek délután zárult CEOI 2020-on részt vevő, legfeljebb húsz éves középiskolások két, öt-öt órán át zajló versenynapon mérték össze versenyprogramozási ismereteiket három-három feladat önálló megoldásával. Ezek olyan emelt szintű algoritmusok kreatív alkalmazását igénylő feladatok, amelyek megoldása még egy végzős informatika szakos egyetemista számára is komoly kihívást jelentenének. Nem hétköznapi kódolási ismereteket, hanem komplex algoritmikus gondolkodást igényelnek a versenyzőktől.

CEOI 2020Forrás: CEOI 2020 / Facebook

A magyar csapat tagjai közül három diák szerzett érmet a CEOI 2020-on:

  • EZÜST: Tóth Gellért, Óbudai Árpád Gimnázium
  • BRONZ: Szabó Kornél, Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium
  • BRONZ: Szente Péter, Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa

A diákolimpia négy aranyérmét Tomasz Nowak (Lengyelország), Marcin Martowicz (Lengyelország), Jiøí Kalvoda (Cseh Köztársaság) és Dorijan Lendvaj (Horvátország) vihették haza 2020-ban Nagykanizsáról. Tíz versenyző ezüst-, és 14 versenyző bronzérmet kapott az elért eredményéért. A magyar csapat érmeseit az OTP Bank különdíjjal jutalmazta. A feladatokat a versenyek másnapján bármely országból meg lehetett oldani a Codeforces.com oldalon keresztül: idén összesen 10875-en vállalkoztak erre.

“A versenyen megoldandó feladatok nehézsége, illetve a versenyen induló régióbeli diákok készségei miatt a CEOI világszinten is elismert programozási versenynek számít, ahol komoly rangot jelent érmet szerezni. Ez egy későbbi egyetemi felvételi, ösztöndíj illetve állásinterjú során is komoly előnyt jelent a versenyzőknek, ezért nagyon örülök a három magyar éremnek” – mondta el Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság alelnöke, a verseny főszervezője a diákolimpián elért eredményekről.

A CEOI 2020 a Neumann Társaság, az ELTE Informatikai Kara és Nagykanizsa városa rendezésében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Tungsram cég támogatásával valósulhatott meg. A járványhelyzet miatt a diákolimpia különleges körülmények között zajlott: a résztvevő tizenhárom ország közül hat ország (Ausztria, Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Litvánia és Románia) diákjai az interneten keresztül kapcsolódtak be a megmérettetésbe.

A magyar, cseh, szlovák, holland, német, lengyel és svájci csapatok – jelentős óvintézkedések mellett – személyesen vettek részt a nagykanizsai diákolimpián, így lehetőségük volt felkeresni például az önvezető járművek számára létesített ZalaZONE tesztpályát, illetve a Tungsram gyárát is. Ezen kívül a diákok voltak hajózni a Balatonon, megnézték a Festetics-kastélyt, és kiereszthették a gőzt a Zobori Kalandparkban.

A magyar diákok hagyományosan jól szerepelnek a CEOI-n: az idei díjakkal együtt összesen ötvenkilenc érmet gyűjtöttek össze 1994 óta. Magyarország a CEOI egyik alapító tagja és többször adott már otthont a versenynek: 1995-ben Szegeden, 2001-ben Zalaegerszegen, 2005-ben Sárospatakon, 2012-ben Tatán. A jövő évi CEOI-t a tervek szerint Horvátországban fogják megrendezni.

Forrás:
https://www.origo.hu/techbazis/20200831-nagykanizsa-ceoi-2020-informatikai-diakolimpia.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Kitört a pankráció az EA játéka körül

Teljes árú játékba tett extra hirdetéseket a kiadó. Az EA sportjátékai igazi pénznyomdák: minden egyes …