2022. október 3., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.03. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Levegő nélküli abroncs kerül a holdjáróra, szélsőséges viszonyokat kell kibírnia

Hirdetés

Levegő nélküli abroncs kerül a holdjáróra, szélsőséges viszonyokat kell kibírnia

Bár jó néhány évet még biztosan várnunk kell arra, hogy a NASA űrhajósa ismét a Holdon landoljon, a szervezet már javában készül erre. Az égitest felszínére például új holdjáró autó érkezik majd, amelynek speciális kerekekre lesz szüksége ahhoz, hogy közlekedni lehessen vele.

Az Interesting Engineering beszámolója szerint ezen már javában dolgozik a Lockheed Martin, a General Motors és a Goodyear.

Az abroncsokat gyártó cég állítólag ugyanazt a levegő nélküli technológiát használná, amit a Földön is például az autóknál – de annak egy továbbfejlesztett változatát.

Hirdetés

A cég kiemelte, a korábban az Apollo-program során használt holdjárónál csupán néhány napot kellett kibírnia az abroncsnak, és csak rövid távolságokat – legfeljebb 8 km-t – kellett megtenni a járművel. Most ennél jóval nagyobb távolságokra, valamint hosszabb igénybevételre lesz szükség.

Videón a Holdra tervezett kisautó, amellyel az űrhajósok közlekedhetnek majd

Egy űripari startup, a Venturi Astrolab elkészítette egy holdjáró prototípusát, amiben akár ketten is utazhatnak, és közben rakománynak is jut hely.

Az abroncsnak -150 és 121 Celsius-fok közötti hőmérséklet-ingadozást kell majd kibírnia, vagyis jóval szélsőségesebb körülményeket, mint a Föld bármelyik pontján. Emellett a sugárzásnak is ellen kell állnia.

A cég várhatóan 2025-re áll majd elő az abcsoncsokkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220920_nasa_artemis_holdjaro_goodyear#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2022_9_20

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Megkönyörült az Apple néhány régebbi iPad tulajdonosán

Megkönyörült az Apple néhány régebbi iPad tulajdonosán

Amikor az Apple kiadta az iPadOS 16-ot, az új rendszer egyik legérdekesebb frissítése a Stage Manager …