2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Tech / „Lebegő” autókat tesztel Kína, 230 km/h lehet a végsebességük

Hirdetés

„Lebegő” autókat tesztel Kína, 230 km/h lehet a végsebességük

Kína még 2021 nyarán mutatta be a „lebegő” vonatot, ami több mint 600 km/h sebességre képes. A mérnökök most ezt gondolták tovább, és olyan maglev technológiájú autókat teszteltek, amelyek egy mágneses autópálya felett, lebegve közlekednek.

Az IFLScience beszámolója szerint az autók 3,5 centiméterrel lebegnek az út felett. Összesen öt ilyen kocsit készítettek, ami egy tesztpálya felett közlekedett. Bár a videó egy lassabb tesztről készült, a kínai mérnökök nagyobb sebességre is kapcsoltak, amely során 230 km/h értek el.

A maglev technológia lényege, hogy a járművet a mágneses erő tartja a pálya felett, így az nem érintkezik vele. Emiatt nincs súrlódás, ami jóval nagyobb sebességet tesz lehetővé. Kérdés persze, hogy mennyire lenne biztonságérzete az embernek, ha egy családi autó 400-500 km/h-val száguldana.

A videóban is jól látható, hogy a technológia ezen alkalmazása egyelőre kezdetleges. Jelenleg az autók aljára szerelték a mágneseket, amelyek segítségével a levegőbe emelkedik. Első ránézésre nem tűnik túlságosan stabilnak a megoldás, de mivel egy projekt kezdetéről van szó, ez a jövőben egészen biztosan sokat finomodik majd. Feltéve persze, hogy nem állítják le azt, az ugyanis kérdéses, hogy mennyire lenne költséghatékony a megoldás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220915_lebego_auto_maglev_kina#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Megkönyörült az Apple néhány régebbi iPad tulajdonosán

Megkönyörült az Apple néhány régebbi iPad tulajdonosán

Amikor az Apple kiadta az iPadOS 16-ot, az új rendszer egyik legérdekesebb frissítése a Stage Manager …