2022. május 18., szerdaMa Erik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.18. Erik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Kína fejlesztett egy drónrajt, ami hiba nélkül repül át az erdőn – videó

Hirdetés

Kína fejlesztett egy drónrajt, ami hiba nélkül repül át az erdőn – videó

Bár az elmúlt években komoly fejlődésen mentek keresztül a drónok, van még olyan terület, ahol nehézkesen működnek. Ilyen például az erdő, ahol legfeljebb csak a pilóta tud baleset nélkül elnavigálni. A kínai Zhejiang Egyetem mérnökei ezért ezen a téren kezdtek fejlesztésbe.

A szakemberek egy olyan drónrajt alkottak meg, ami képes teljesen önvezető módon áthaladni a fák között. A szakembereket az erdőben repülő madarak inspirálták, a technológiát pedig a tervek szerint természetvédelmi és katasztrófavédelmi munkára fogják felhasználni.

A tenyérnyi méretű eszközöket magasságérzékelővel, mélységérzékelővel, valamint saját fedélzeti számítógéppel látták el. A szerkezeteknek nincs szükségük a GPS használatára, sem arra, hogy távolról irányítsák őket. Mindez azt jelenti, hogy a repülést teljes mértékben a megírt algoritmus határozza meg, ami igen komoly mérnöki munkát jelent. Az eredményt a Science Robotics című lapban publikálták.

Hirdetés

A mérnökök szerint azért jobb, ha önvezető dórnok járják az erdőt, mert sokkal hatékonyabban tudják lerepülni az utat, mint az emberek. A pilótáknak gyakran többször is be kell járniuk ugyanazt a területet például egy megfigyelésnél, amit viszont korlátoz az akkumulátor kapacitása. Ezzel szemben az önvezető drónraj hatékonyan tud átrepülni az erdőn, a lehető legnagyobb területet bejárva. Ennek köszönhetően például egy katasztrófahelyzetben gyorsabban reagálhatnak a hatóságok is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220509_kina_erdo_dron_repules_mesterseges_intelligencia#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Különleges okosóra lesz a Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Ice Universe újabb információkat tudott meg a Samsung Galaxy Watch 5 Pro néven érkező, prémium …