2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Kihagyhatatlan lehetőséget kínálnak: mi adhatunk nevet a James Webb által talált bolygóknak

Hirdetés

Kihagyhatatlan lehetőséget kínálnak: mi adhatunk nevet a James Webb által talált bolygóknak

Egy különleges esemény, a NameExoWorlds 2022 keretében olyan lehetőség nyílik a világ polgárai számára, amihez hasonlót csak két alkalommal láthattunk eddig: a program lényege, hogy ne a tudósok és csillagászok csoportja, hanem hétköznapi emberek nevezhessenek el bolygókat, szám szerint húszat.

Az eseményre a világ minden részéről várnak jelentkezőket. Lényeges az is, hogy az érdeklődők nem akármilyen planétákat, hanem a James Webb által felfedezett új, ismeretlen, a Naprendszeren kívüli, azaz: exobolygókat nevezhetnek majd el.

A szervező Nemzetközi Csillagászati Unió (International Astronomical Union, IAU) az Office for Astronomy Outreach fennállásának 10. évfordulóját ünnepli ezzel a lehetőséggel, és arra biztat, hogy bárki, aki érdeklődik az űrkutatás után, jelentkezzen.

Hirdetés

A szervezet közleményében hangsúlyozta: a csapatoknak olyan neveket kell javasolniuk, amiknek kulturális, történelmi vagy földrajzi jelentőségük van, és méltóak arra, hogy egy égi objektumhoz rendeljék őket. Az érdeklődőknek mindemellett egy 300 szavas, angol nyelven írt dokumentációt és egy 3 percnél nem hosszabb videót is kell készíteniük, amiben a névválasztás okairól beszélnek. Ezt már nem muszáj angolul.

A verseny idén november 11-én zárul.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220817_james_webb_urtavcso_urteleszkop_bolygok_elnevezese_urkutatas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

Ez történt: Egy magyar cég megoldotta, hogy 500-szor olcsóbb árammal működjön

A világ legolcsóbb árama 500-szor kevesebbe kerül, mint a magyar – ezt használja ki egy …