2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Kifosztottak egy John Deere-kereskedést az oroszok Ukrajnában, de bekapcsolni sem tudták a gépeket

Hirdetés

Kifosztottak egy John Deere-kereskedést az oroszok Ukrajnában, de bekapcsolni sem tudták a gépeket

Az elmúlt hónapokban többször is lehetett már arról hallani, hogy az orosz katonák nemcsak harcolnak, de fosztogatnak is Ukrajnában. Volt, hogy egy AirPodsot vitt magával egy katona, de arról is lehetett már hallani, hogy több százezer tonna gabonát loptak el. Most egy újabb történet látott napvilágot.

A CNN beszámolója szerint az Ukrajna délkeleti részén fekvő Melitopol városából a mezőgazdasági gépeket vitték el, majd azokat Csecsenföldre szállították. A tolvajok azonban a több mint 1100 kilométeres út során egyik eszközt sem tudták használni, mert azokat távolról blokkolták.

Az orosz katonák a melitopoli John Deere-márkakereskedést fosztották ki, a CNN forrásai szerint pedig az akció nemcsak szervezett volt, de ahhoz még a katonai szállítást is igénybe vették.

Hirdetés

Kiszivárogtatták 120 ezer Ukrajnában harcoló orosz katona adatát

A tekintélyes adathalmazban az Ukrajnában harcoló orosz csapatok katonáinak neve és szolgálati helye is megtalálható.

Az oroszok összesen 5 millió dollár (kb. 1,8 milliárd) forint értékben loptak felszerelést a városból. Egy kombájn nagyjából 300 ezer dollárba (108 millió forint) kerül.

A beszámoló szerint először két kombájnt, egy traktort és egy vetőgépet vittek magukkal az oroszok, majd a következő hetekben folyamatosan visszatértek, és végül 27 mezőgazdasági gépet tulajdonítottak el. Az egyik platós teherautóra, amit rögzített a biztonsági kamera, egy fehér Z betű volt festve, a jármű pedig egy katonai teherautónak tűnt.

A helyeik szerint az orosz katonák egymással is rivalizálhatnak, mert az egyik csapat este, a másik reggel érkezett a helyszínre.

© YouTube/John Deere

Mivel ezeket a gépeket már nyomkövetővel látja el a gyártó, ezért sikerült figyelemmel kísérni, hogy merre viszik őket. Volt, amelyiket a szomszéd faluig szállítottak, de olyan is, amit egészen a csecsenföldi Zakhan Jurt faluig.

A gépeket végül hajóval szállították át Csecsenföldre, ám azokat bekapcsolni sem sikerült, mert a kereskedésből távolról zárolták azokat.

Most úgy tűnik, a Groznij melletti farmon hagyott szerkezetek védelmét megpróbálják megkerülni az oroszok. De ha nem is sikerül, akkor is eladhatják azokat alkatrészként.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220503_orosz_ukran_konfliktus_haboru_mezogazdasagi_gep_john_deere_lopas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Az előző korrekorder, a spanyol Saturnino de la Fuente Garcia valamivel kevesebb mint egy hónappal …