2022. május 19., csütörtökMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
2022.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Kifejlesztette a jövő hajóját egy norvég cég, nukleáris reaktor dolgozik benne

Hirdetés

Kifejlesztette a jövő hajóját egy norvég cég, nukleáris reaktor dolgozik benne

A globális felmelegedés megállítása érdekében nemcsak a közúti- és a légiközlekedést, de a hajózást is ki kell zöldíteni. Az elmúlt években több próbálkozást is láthattunk már erre – elég csak a napelemes jachtra gondolni –, a norvég Ulstein cég azonban egy ennél is hatékonyabbnak tűnő alternatívával állt elő.

A Thor névre keresztelt fejlesztés egy 149 méter hosszúságú hajó, amit egy folyékony sóolvadékos tóriumreaktor (MSR reaktor) működtet. A cég szerint az MSR egy biztonságos, hatékony és működőképes reaktor. A működése a tóriumon – a természetben bőségesen előforduló, alacsony radioaktivitású fémen – alapul. Ezt folyékony sóban oldják, majd az ezt követő láncreakció felmelegíti a sót, ami gőzt termel a turbina meghajtásához és elektromos áram létrehozásához.

Az egyelőre csak koncepcióként létező tengeri jármű többek között mentési feladatot is el tud látni, valamint fel tudná tölteni azokat a hajókat, amelyek akkumulátorral működnek – írja a Zenger News.

Hirdetés

© Ulstein

Az Ulstein szerint a Thor egyszerre négy tengerjáró hajó energiaszükségletét képes kielégíteni. A cég úgy látja, ezzel megvalósulhat a zéró kibocsátású tengeri körutazás.

A vállalat egy 100 méter hosszú hajó koncepcióját is elkészítette. Az Ulstein Sif 80 utast és 80 fős legénységet tud magával vinni, akkumulátorral működik és a Thor képes feltölteni a tengeren.

© Ulstein

Jelenleg azon dolgoznak a szakemberek, hogy miként lehet az MSR reaktort minél hatékonyabban beépíteni a hajóba.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220509_ulstein_thor_hajozas_hajo_tengeri_kozlekedes#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Csodás látvány: 2500 éves piramist vetíthet lakása közepére a telefonjával

Csodás látvány: 2500 éves piramist vetíthet lakása közepére a telefonjával

Virtuális túrát tehet otthonában, a vonaton vagy bárhol ülve az, aki felkeresi Meroé piramistemetőjét a …