2022. október 6., csütörtökMa Renáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.06. Renáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Kiadták az ukázt: az Egyesült Arab Emírségek novemberben elindul a Holdra

Hirdetés

Kiadták az ukázt: az Egyesült Arab Emírségek novemberben elindul a Holdra

Hamad al-Marzuki közlése szerint a Rásid (Rashid) nevű rovert, amelyet a dubaji uralkodócsaládról neveztek el, a floridai Kennedy Űrkikötőből indítják majd útnak november 9. és 15. között. Az indulás pontos idejét októberben hozzák nyilvánosságra – tette hozzá.

A holdjárót a SpaceX Falcon 9 rakétájával bocsátják fel, és márciusban egy japán űrszondával landol majd a Holdon.

Al-Marzuki elmondta, hogy a rover tesztelését befejezték, és integrálták a leszállóegységgel, úgyhogy készen áll az indulásra.

Hirdetés

Az Egyesült Arab Emírségek arra törekszik, hogy az űrkutatás területén jelentős szereplővé váljon. A Japánnal közös, sikeres Hold-misszióval csatlakozna az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz és Kínához, amelyek már eljutottak a Holdra.

Az Egyesült Arab Emírségek egy műholdja már a Mars körül kering, a vörös bolygó légkörét tanulmányozza. Az emírségek a japán Mitsubishi Heavy Industries vállalattal együttműködve indította el az Amal (Remény) szondát, amely 2021 februárjában állt Mars körüli pályára.

Soha nem látott sarki fényt fotózott az Egyesült Arab Emírségek műholdja a Marson

Az Egyesült Arab Emírségek Marsnál dolgozó műholdja a bolygó éjszakai oldalán kapta lencsevégre azt a fajta sarki fényt, amelynek megfigyelésével évek óta próbálkoznak a tudósok.

A Rásid rover várhatóan a holdfelszínt tanulmányozza majd, valamint a holdfelszínen való mozgást és a különböző felületek holdi részecskékkel való kölcsönhatását. A tíz kilogrammos rovert két nagyfelbontású kamerával, mikroszkópos kamerával, hőkamerával, szondával és egyéb eszközökkel szerelték fel.

Az Egyesült Arab Emírségek a Közel-Kelet legfejlettebb kereskedelmi műholdjának kifejlesztésén is dolgozik, amellyel nagy felbontású műholdképeket lehet készíteni. Emellett célkitűzései között szerepel, hogy 2117-ig emberi kolóniát építsen a Marson.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Zuckerberg a Harvard és a Facebook előtt egy gyorsétterem vezetője is lehetett volna

Zuckerberg a Harvard és a Facebook előtt egy gyorsétterem vezetője is lehetett volna

A Facebook történetét szinte mindenki ismeri: a programozó Mark Zuckerberg még egyetemistaként, a Harvard Egyetem …