2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Tech / Jobban védhet a negyedik Covid-védőoltás, mint a harmadik

Hirdetés

Jobban védhet a negyedik Covid-védőoltás, mint a harmadik

Az elmúlt időszakban több kutatás is foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy mennyire hatékonyak a koronavírus elleni vakcinákból beadott emlékeztető oltások. Ezen a téren végeztek vizsgálatot nemrég az egyik southamptoni klinikai kutatóintézet szakemberei is, akik érdekes megállapításra jutottak.

A The Guardian beszámolója szerint a vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a negyedik, koronavírus elleni védőoltás beadása tovább növelheti a szervezet immunvédelmét, és nagyobb védelmet biztosít, mint az első emlékeztető védőoltás.

A második emlékeztető oltást – amely gyakran a negyedik védőoltást jelenti – jelenleg a 75 éven felülieknek, az idősek otthonában lévőknek, valamint a 12 éven felüli immunszupresszált betegeknek kínálják az Egyesült Királyságban.

Hirdetés

Egy új kutatás szerint hatékonyabb lehet a koronavírus elleni védőoltás, ha mozog egy kicsit

Amerikai tudósok arra jutottak, hogy ha valaki közvetlenül a koronavírus elleni védőoltás után 90 percen át végez testmozgást, a szervezetében több lesz az antitest, mint másoknak.

Saul Faust, a klinikai kutatóintézet igazgatója szerint az újabb Covid-oltás jelentősen növelheti az antitestek számát és a sejtes immunitást, ha több mint hat hónappal a harmadik dózis után kapják a páciensek. Az erről szóló eredményt a Lancet Infectious Diseases című tudományos lapban publikálták.

A szakemberek 166 oltott immunválaszát mérték meg, akik átlagosan hét hónappal a Pfizer/BioNTech emlékeztető oltása után kapták meg a negyedik Covid-oltást – volt, aki fél adag Modernát, mások egész adag Pfizert. Az első két oltáskor mindenkinek vagy a Pfizer, vagy az AstraZeneca szérumát adták be.

A tanulmány szerint semmilyen súlyos mellékhatás nem jelentkezett a beoltottaknál.

Magyar kutatók bizonyították be: minél idősebb valaki, annál kevésbé védi meg a Sinopharm-vakcina a koronavírustól

A megbetegedés ellen kevésbé hatékony a Magyarországon is használt kínai vakcina, a halálozások megelőzésében viszont jól teljesít. A perui egészségügyi dolgozók nagy valószínűséggel harmadik oltást kapnak, amint a lakosság átoltottsága elég magas lesz.

A csapat 133 páciens adatait elemezte. Ebből kiderült, hogy 14 nappal a negyedik oltás után 1,6-szeresére nőtt az antitestek száma a Pfizerrel oltottaknál, és több mint kétszeresére a modernásoknál ahhoz képest, hogy milyen eredményt mutatott a vizsgálat 28 nappal a harmadik oltás után.

Az eredmény annak fényében is érdekes, hogy az izraeli Sheba Medical Center kutatói korábban arra jutottak: a negyedik dózis mRNS-védőoltás közel sem lök annyit az immunrendszeren, mint az első három.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220511_koronavirus_elleni_vedooltas_negyedik_dozis#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Ő a legöregebb férfi a világon, most lesz 113 éves – elmondta, mi a hosszú életének titka

Az előző korrekorder, a spanyol Saturnino de la Fuente Garcia valamivel kevesebb mint egy hónappal …